Как да оцелееш в деня на влюбените, когато си без гадже

Създай свой собствен източник на щастие през този ден!

Този празник ти изглежда като една огромна конспирация срещу теб особено, когато си самичка и дори не се срещаш с някого... Хора, които влюбено се държат за ръка, трескав шопинг в търсене на идеалния подарък, щастливи физиономии, купища със сърчица навсякъде... Общо взето най-големият ти кошмар в момента...

Понякога е тежко предизвикателство да си без гадже, а когато е точно на Свети Валентин е дори по-тежко, ако изобщо е възможно. Това е времето през годината, когато повечето хора обичат да прекарват времето си с половинката, близките и приятелите и, ако в момента любовната връзка при теб е мираж, може да се окаже доста неприятен и самотен период... Ако се чувстваш изолирана, докато всички други прекарват празничния сезон с любимия ОСВЕН теб и си една от много мацки, които са без половинка и се чувстват тъжни и самотни, Cosmo ти предлага няколко простички стратегии за оцеляване.

Бъди честна със себе си за начина, по който се чувстваш.

Не оставяй себе си или другите да те карат да се чувстваш виновна за емоциите, които изпитваш. Да, вярно е, че по време на празниците трябва да си весела, но независимо от обстоятелствата ти трябва да дадеш воля на чувствата си.

Чувствата са такива, каквито са и мъката е съвсем естествена реакция при загуба. Емоциите не са нито правилни, нито грешни – те просто изразяват вътрешните ти усещания. Позволи си да бъдеш тъжна без да изпитваш вина.

Все пак, обърни внимание на начина, по който реагираш спрямо емоциите си. Действията, които предизвикват вече могат да бъдат правилни или грешни. Опитай се да предвидиш как да действаш, когато се наложи да участваш в семейни разговори, за да се справиш с неминуемите въпроси за отношенията ти. Най-добре да имаш предварително подготвена стратегия да смениш темата учтиво. Когато те попитат за любовния живот, можеш да отговориш съвсем простичко „Нищо ново в тази област, но в работата е пълно с новости“ - съвсем достатъчно, за да промениш развоя на разговора.

Приспособи гледната си точка.
Погледни на мъжете в живота си по същия начин както си го правила през годината. Всъщност те не са се променили.

Просто условията са различни. Опитай да предвидиш с кого ще се наложи да се срещнеш по време на празниците. Запази хубави спомени и бъди готова да ги споделиш. Остави лошите спомени зад гърба си и си остави време да си припомниш и да се порадваш на спомените, които значат толкова много за теб.

Бъди независима самостоятелна мацка!
Половинката ти подчертава това, което представляваш, но не те завършва като личност. Разбирай го така – нямаш нужда от партньор, за да бъде животът ти пълноценен. Използвай този празник в своя полза, за да разбереш какво наистина значи любовта за теб и постави началото на свои традиции, които отразяват личностните ти ценности. Осъзнай, че този етап от живота ти не е отражение на това, което представляваш като личност.

Създай си нови традиции.
Кой е казал, че има само един начин, по който да прекараш традиционните празници като СВ. Валентин?

Ако си свикнала да бъдеш на интимна вечеря с гаджето си, промени рутината и се превърни в гост на чуждо парти. Нужно ли е да напомняме кой друг светъл празник честваме тогава?
Посети по-възрастен роднина или отиди в дом за социално слаби, където да сервираш вечеря.
Отдай се на дълги разходки и медитация.
Посвети част от времето си на семейството и приятелите. По-лесно е да се извиниш за ограниченото си време, когато имаш удобно извинение.

Ограничи или избягвай алкохола.
Опитай се да устоиш на изкушението да потушиш мъката си с алкохол. Алкохолът е седативно средство и най-вероятно ще засили мрачните ти чувства.

Приеми, че си тъжна и се справи с емоциите така както би направила през останалата част на годината. Обгради се със забавни дейности – DVD-та със забавни комедийки, например.

Направи си подарък за вкъщи
Ако все още не си превърнала апартамента си в уютно, изцяло твое местенце, време е да го направиш!

Напълни го с неща, които изразяват теб и същността ти. Изкуството, което избираш за дома си казва „Това съм аз“. Направи свежи покупки. Добави цвят към жилището си. Ако някой има намерение да ти прави подаръци може да го информираш какво би отивало на апартамента ти. Остави нуждите си настрани за малко и фокусирай вниманието си над желанията си.

Купонясвай!
Направи резервация за екскурзийка или остани със стар приятел  - някой, който не е съвсем наясно с неволите в любовния ти живот.

Източник: cosmopolitan.bg