Гардът Ясен Минев пред съда за убийството на шведски турист

Върховният съд върна процеса за трагедията от 2007 г. отново в Бургас

Бившият бодигард на несебърската дискотека "Хелп“ Ясен Минев,  който предизвика смъртта на ираксия кюрд със шведски паспорт Барзан Ариф отново е на подсъдимата скамейка.  Делото се гледа днес за втори път в Апелативен съд Бургас след като ВКС отмени ефективната присъда от три години и го върна отново в морския град.

Върховните съдии смятат, че обвинението срещу Минев за умишлено убийство по жесток и мъчителен начин (чл. 116 НК) е било неправилно преквалифицирано в средна телесна повреда и смърт по непредпазливост. Заседанието през януари беше отложено поради болест на адвоката на бившия охранител Благой Потеров. 
Историята в дискотека „Хелп“ преди 7 години тръгна от любителско видео, пуснато в интернет,  на което се вижда как в адското меле Минев буквално скача върху гърдите на клиента на дискотеката. Самият подсъдим не отрича действията си, но смята, че не той е нанесъл фаталния за Ариф удар. 

Според свидетелски показания туристите Барзан Ариф и Джалал Хюсеин са били пияни и са предизвикали скандала, довел до намесата на гардовете и последвалото меле. Освен това били въоръжени с ножове, които скрили в обувките си. Охраната се опитала  да озапти агресивните чужденци, и тримата гардове се намесели, докато не се случило най- лошото.
На шокиращото видео освен участниците в боя се вижда несебърски полицай, които е станал свидетел на цялата сцена и не е предприел никакво действие за прекратяване на схватката.