Присъдата на гарда от "Хелп" става ясна до месец

Защитата обжалва 3-те години решетки за побой, а обвинението оправдателната присъда за убийство на първоинстанционния съд

Гардът от дискотека "Хелп" в Несебър Ясен Минев, който бе осъден на 3 години решетки за побой над шведа Джамал и оправдан за смъртта на авера му - Барзан Ариф, днес отново се изправи пред Темида.

Минев обжалва пред апелативна инстанция ефективната си присъда, а прокуратурата протестира решението на окръжните магистрати, с което те оправдават младият мъж за убийството на шведа от ирански произход.

Според държавното обвинение в лицето на прокурор Димитър Диамандиев именно Минев е предизвикал смъртта на чужденеца и това било доказано по безспорен начин от свидетелски показания, видеоматериали и медицински заключения.

Въпреки тежестта на наказанието, който предвижда чл. 116 от НК, по който са повдигнати обвинения на гарда, Диамандиев поиска присъда под минимума. Прокурорът мотивира искането си с чистото съдебно минало на подсъдимия и младата му възраст.

В защитната си пледоария обаче адвокатът на Минев - Благой Потеров изрази категоричното си становище, че не клиентът му е виновен за смъртта на Ариф, като посочи, че обвинителният акт бил изтъкан единствено от предположения и изопачаване на фактите.

По думите на юриста Минев е нанесъл един-единствен удар с крак на пострадалия и не той е причинил леталния край за чужденеца.

В мелето тогава участвали над 6 души, като освен охранителите имало и такива, които аверът на Ариф разпознава след това на снимки в полицията. Нито един от тях обаче и до момента не е разпитан. Според защитната теза на адвоката смъртоностният край е настъпил не само вследствие на множеството телесни наранявания, но и заради неадекватната медицинска помощ, която е оказана на пострадалия.

Потеров поиска от апелативните съдии оправдателна присъда за Минев, каквато е постановена и от първоинстанционният съд. Освен това поиска и преквалификация на члена, по който окръжният съд е постановил 3-годишната присъда за побоя над другия пострадал от чл. 124 на 132 от НК. Това ще рече, че според защитата гардът е нанесъл не тежка, а лека телесна повреда на шведа и не от хулигански подбуди, както гласи чл. 124, а тъй като Минев е бил в състояние на силно раздразнение, предизвикано от неправомерните действия на пострадалия. В тази връзка адв. Потеров поиска поне редукция на наказанието на подсъдимия.

Самият Минев в правото си на последни думи към съда помоли, той да бъде обективен и безпристрастен при произнасянето си. "Не мога да нося вина за неща, които не съм извършил", отсече гардът пред съдебния състав.

Решението си Апелативният съд ще произнесе в законовия едномесечен срок.