Земята рязко се затопля след 5 години?

Сравнително стабилните температури на планетата сега се обясняват с мощни ветрове в Тихия океан

Учените смятат, че причината за забавянето на темповете на глобалното затопляне в последните 10 години са мощни ветрове в Тихия океан. Това означава, че щом ветровете отново утихнат, температурата на планетата рязко ще започне да расте.

Независимо от непрекъснатото увеличаване на количеството парникови газове в атмосферата глобалната средна температура на въздуха на повърхността на Земята остава относително стабилна от 2001 година насам. Учените са предлагали различни механизми за обясняване на това явление.

Иначе причината е известна – понижената температура в източната част на Тихия океан. Но досега причината, поради която тази част на океана не се загрява, беше неясна, пише inews.bg. Нова хипотеза гласи, че причината може да е нарастването на скоростта на ветровете над океана. Аномално силните ветрове могат да охлаждат повърхностните слоеве на въздуха на планетата с 0,1-0,2 градуса по Целзий. Това обяснява голяма част от забавянето на темповете на глобалното затопляне.

За последните 20 години силата на пасатите – ветровете, духащи през Тихия океан в западна посока, се е увеличила съществено – най-силните от тях сега са 2 пъти по-мощни, отколкото преди. Силата на тези ветрове е много по-висока, отколкото са предсказвали всевъзможни модели, отразяващи процесите на глобалното затопляне.

Учени от университета на Нов Южен Уелс в Сидни, Австралия, решили да проверят влиянието на променената сила на пасатите върху глобалния климат и включили тези промени в компютърен модел.

Изследователите открили, че пет години мощни пасати са достатъчни, за да повлияят на мощните океански течения и да изпратят топлите повърхностни води надълбоко в океана. Благодарение на това ние наблюдаваме застудяване на повърхността на океана и намаляване на темпото на глобалното затопляне. Именно по такъв начин силните пасати забавят загряването на планетата.

За съжаление този процес има и негативна страна: топлите води никъде не изчезват, а само се натрупват в океана на неголяма дълбочина – около 125 метра. Учените смятат, че една от причините за засилването на ветровете е свързана с особен цикъл – така нареченото десетгодишно тихоокеанско колебание (IPO). Ако това е така, то периодът на силни ветрове неизбежно ще приключи и когато това се случи, топлината от подповърхностните води бързо ще загрее атмосферата.

Ако австралийските учени са прави и изменението на силата на ветровете е свързано с цикъла на IPO, то силните ветрове ще стихнат след 5-6 години и след това глобалната температура ще започне рязко да расте.

Предишни изследвания предлагат алтернативни обяснения на забавянето на затоплянето – Земята се нагрява по-малко поради намалената яркост на Слънцето или замърсяването на атмосферата, което допринася за излъчване на повече топлина в Космоса.

Но дори да са верни и двете хипотези, както и хипотезата за цикъла IPO, това също е неприятна новина, тъй като от такова количество "охлаждащи фактори" Земята трябваше да се загрява значително по-малко, отколкото сега.