САЩ в очакване на затопляне, полярните температури взеха 21 жертви

Приключи най-трудната фаза от преминаването на студената вълна през САЩ

Това съобщиха метеоролозите, като подчертаха, че температурите остават с 10-20 градуса под нормалните за месеца.

Във вторник в страната са били отчетени температурни рекорди в 50 града.

 В град Минеаполис температурата е била под нулата в продължение на 62 часа. Жителите на Чикаго са преживели 37 часа при минусови температури, като в рамките на 29 часа живакът е бил спрян на двуцифрени стойности.
На места в източната част на САЩ и с Дълбокия Юг бяха бити близо 100-годишни рекорди. Във вторник сутринта температурите в Атланта достигнаха минус 8 градуса за първи път от няколко години. В щата Западна Вирджиния бяха измерени температури, които не са били достигани от 25 години насам. Във Вирджиния пък бяха счупени рекорди, поставени в края на 50-те години на 20 век. Ню Йорк би свой 118-годишен температурен рекорд.

Рекордни температури имаше още в Чикаго, както и в щатите Тексас и Оклахома. В Индиана властите продължават да се борят със силните ветрове и натрупалия сняг. Новите температурни рекорди включваха също така щата Алабама (минус 14 градуса по Целзий), Тенеси (минус 17) и Арканзас (минус 13). В столицата на САЩ, Вашингтон, температурата във вторник падна до минус 12 градуса по Целзий, а през сряда се очаква да достигне минус 6.
И днес в североизточните части на САЩ ще има отрицателни температури, но много зони, които бяха обхванати от опасните студове, вече се радват на смекчаване на времето. Освен това от сряда температурите ще се повишат чувствително, съобщава агенция "Фокус".
В петък се очаква положението да се върне към нормалното за сезона. Тогава в голяма част от източните зони температурите все още ще бъдат под нулата, но с това ще бъде сложен край на трудния период, заявиха синоптици.
Властите съобщават за 21 смъртни случая в САЩ за последните четири дни, сред които седем в Илинойс и шест в Индиана. Най-малко петима души са загинали в резултат на падане, докато са почиствали снега пред домовете си. Няколко от жертвите са идентифицирани като бездомни, които или са отказали да отидат в приютите или не са успели да го направят достатъчно бързо, за да се спасят от свирепия студ.
В Мисури едногодишно момченце почина от измръзване, след като колата, в която е пътувало, е заседнала в снежна пряспа.