И трите ЕРП-та искат по-скъп ток

Парите

11-02-2014, 08:39

Снимка:

Plovdivutre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

ЕVN, Auf Wiedersehen! (ГАЛЕРИЯ)

Бареков яхна протеста срещу EVN (СНИМКИ)

EVN иска скок на тока от 1 юли

ЕВН обяви намерение за скок между 7 и 9%

И трите ЕРП-та искат по-високи цени на тока от 1 юли", съобщава "Сега". Ново напрежение се очертава в енергетиката, след като стана ясно, че трите големи енергоразпределителни дружества ЕВН, Енерго-Про и ЧЕЗ ще поискат от енергийния регулатор значително повишение на цените от 1 юли.

Първите две от тях вече обявиха конкретни проценти - минимум между 7 и 9%. В ЧЕЗ все още правят разчети, но неофициалната информация е, че също ще се иска поскъпване.

Дружествата трябва да внесат предложенията си в ДКЕВР до края на март. Енергийният министър Драгомир Стойнев обаче бе категоричен, че цената няма да се променя през тази година."Цената на тока няма да се променя през тази година. Не считам, че може още да намалее, но ще остане стабилна", заяви той миналата седмица.

Шефът на ДКЕВР Боян Боев пък заговори за поевтиняване на цената на газа през второто тримесечие, което можело да свали и цената на електроенергията. Вчера от "Булгаргаз" дадоха предварителната си прогноза, според която природният газ през второто тримесечие ще остане на сегашната си цена.