15 години решетки за бодигарда на "Хелп" в Несебър

Направил съм това нещо с цел да го върна на земята, за да не ескалират нещата, каза пред съда бившият охранител

15 години затвор при първоначален строг режим ще изтърпи Ясен Минев заради умишленото убийство на шведа  Барзан  Ариф. Присъдата беше признесена днес от Апелативния съд в Бургас 7 години след инцидента в дискотеката,  довел да фаталния край на туриста от  кюрдски произход.  

 Ясен Минев има три присъди по това дело. Последно беше осъден на три години ефективно в затворническо общежитие за причиняване на смърт по непредпазливост. Върховният съд обаче  отмени наказанието и върна делото отново в Бургас с мотива, че обвинението е било неправилно квалифицирано.

Днес  апелативните магистратите признаха бившия охранител за виновен в убийство по особено жесток и мъчителен начин,  извършено и по хулигански подбуди. Минев е виновен и за побоя над другият шведски гражданин Джалал Хюсеин,  който заедно с Ариф  е прекарал  вечерта  в  заведението в Несебър. За насената лека телесна повреда на Хюсеин Минев отнася три години и 8 000 лв  за неимуществени вреди заедно с лихвите от 2007 година.  Съдът постанови бившият бодигард  да изтърпи по-тежкото от наложените му наказания – 15 години лишаване от свобода.

 "Направил съм това нещо с цел да го върна на земята, за да не ескалират нещата“, каза пред съда бодигардът от Раднево и обясни неговата версия за случката с туристите.  Минев отрече да е виновен за смъртта на Барзан  Ариф.

Адвокатът му поиска делото да бъде върнато в прокуратурата за разследване на неоткритите лица за съучастие. По време на досъдебното производство и съдебното следствие полиция и прокуратура така и не можаха да издирят и да привлекат като обвинеями другите участници в скандала в дискотеката завършил с  жесток побой и смърт пред заведението.