В Америка полудяха по киселото ни зеле

Американците и британците луднали по туршията ни

Новата тенденция, идва от САЩ, където в момента е мега модерно да се консумират ферментирали зеленчуци и да се пие комбуча- газиран ферментирал чай от специална гъба.

Учени от Университета в Кеймбридж съобщиха, че редовната консумация на ферментирали нискомаслени млечни продукти, като кисело мляко, прясно сирене и извара, може да намали риска от диабет тип 2 с 25% в продължение на 11 години.

При ферментацията на определени храни се получават полезни бактерии и дрожди. Тези дрожди "изяждат" храната преди нас, намаляват нивата на захарите и скорбялата и така хранителните вещества се усвояват по-лесно от организма. Ферментиралите храни са естествен пробиотик. Препоръчват се и други ферментирали храни, например осолени маслини, различни видове месо и сирена. Тези храни повишават имунитета, борят се с алергиите и помагат за отслабването, като придават чувство за ситост.

Млечнокиселите бактерии са полезни за имунната система, предпазват от диария и стомашни язви, дори успокояват алергиите. Зеленчуците са богати на подобни бактерии, оттук идва и британският интерес към киселото зеле и туршията. Единственият притеснителен момент е около киселите краставички, които има вероятност да бъдат канцерогенни.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"