Свалчища погубиха плажа в Царево, туризмът пред провал

Близо 10 000 000 лева са необходими за укрепителните дейности

Слачищни процеси погубиха плажа в Царево, алармираха от морската община. От там заявиха, че тази година туризмът в района е пред провал заради случващото се с единствената пясъчна ивица там. Укрепването на брега е повече от спешно, защото бурните морски вълни „изяждат” и последния метър пясък. Близо 10 000 000 лева са необходими за укрепителните дейности. Местни жители са започнали подписка за взимането на спешни мерки, която ще бъде изпратена утре до правителството. Зад подписката стоят 100 процента от жителите в Царево, които разчитат на летния бизнес. От общинската администрация казаха, че има проект за брегоукрепване от 2003 година, който включва и изграждането на буна. Той обаче бил оспорен по съдебен ред и това блокирало реализацията му.

За разрушителната сила на вълните и пораженията, които те нанасят, за първи път публично се заговори през зимата на 2012 г. Оттогава кметът на Царево Георги Лапчев чака финансова помощ от държавата. Снимки от близкото минало показват как Царево е побирало на Централния си плаж над половината от летовниците в града. Сега трудно хавлиите си тук могат да сложат едва пет на сто от туристите. Изчезването на плажа е провокирало местните да започнат подписка за спешно укрепване на брега. Те казват, че няма как да се развиват, ако нямат плаж.

Централният плаж в Царево се намира в самия град. Преди години плажната ивица е била дълга около 400 метра, сега заради свлачищни процеси е намаляла до 100 метра.