Нова секира за гражданите! ЕРП-тата искат поскъпване на тока

Популистките обещания на енергийния министър ще вдигнат цената на тока

Електроразпределителните дружества у нас отново настояват за увеличение на цената на тока, информира Нова ТВ.

По думите на Калина Трифонова, член на УС на доставчика за Югоизточна България EVN, има необходимост цената на електроенергия да се вдигне с между 7 и 9 процента. Позицията изразява недоволството и на останалите две дружества, ЧЕЗ и „Енерго-про”, а повод за нея стана изказване на енергийния министър Драгомир Стойнев. Дружествата твърдят, че се притесняват от евентуален "фалит". Те искат поскъпване, което да влезе в сила от 1 юли.

„Не е задължително да се увеличи цената на тока, може вътре в самата верига да се преразпредели, така че крайната цена да си остане същата”, добави Трифонова, вероятно давайки си сметка за общественото недоволство, което исканията на ЕРП-тата ще предизвикат.

Впрочем, на фона на това недоволство, породено от една страна от политическия хаос в страната и пълната некомпетентност на управляващите, а от друга – на монополизацията на опасни пазари като енергийния, спорът между доставчиците на електроенергия и правителството изглежда като нелеп микс от популистки обещания и емоционални фирмени политики и в крайна сметка единствен потърпевш от това ще са гражданите и техните сметки за ток.