Мозъкът - истински завод за лекарства

Възможностите на мозъка, които непрестанно откриваме, изглеждат почти безкрайни

 Може ли мисълта, тази мистериозна функция, приписвана на нашия мозък, да лекува болежките на тялото ни? Или поне да допринесе за излекуването им? Все повече учени смятат това за очевиден факт.

Възможностите на мозъка, които непрестанно откриваме, изглеждат почти безкрайни. Сега беше доказано, че наред с всички познати ни негови функции този орган е истински завод за лекарства. Той е способен да нареди по избор биосинтезата на сънотворни, обезболяващи, антибиотици, лекарства за лечение на рак, опиати, алкохол, кофеин, канабис, дори LSD според моментните нужди. Или по-точно казано той упражнява тази фармацевтична дейност непрекъснато в ежедневието.

Причината е, че мозъкът заедно с имунната ни система се е намесил химически, за да реши проблема чрез автоматичното производство на лекарство с радикално действие, доставяно незабавно на необходимото място. В тази фармацевтична функция мозъкът може да бъде подпомогнат от ефекта плацебо. Защото връзките между тялото и духа са ето такива – достатъчно ни е да повярваме в дадена опасност, за да бъде убеден и мозъкът в нейното съществуване, до такава степен, че да задейства ответна реакция.

Всъщност, макар ефектът плацебо да се използва емпирично от дълги години, едва напоследък откриха действителността и причината за неговата ефективност, производството на автентични лекарства. Това обяснява нарастването на популярността на плацебо ефекта при лекарите, а следователно и сред техните пациенти.