Започва мащабният ремонт на "Лъвов мост"

Проектът на "Столична община" включва естакада, кръгово кръстовище и велоалея

Започва изграждането на естакадата на "Лъвов мост", съобщи зам.-кметът на Столична община с ресор "Транспорт", цитиран от "Стандарт".

Проектът на стойност 28 млн. лева стартира в събота. Мащабният ремонт предвижда изграждането на кръстовище на две нива, което да облекчи трафика по булевардите "Сливница" и "Княгиня Мария Луиза".

Под моста ще минава ново пътно платно, което ще бъде изградено на нивото на река Владайска, в участъка между бул. "Христо Ботев" и ул. "Раковски". Оттам ще минава движението по бул. "Сливница". Второто ниво ще минава по "Мария Луиза", като движението на автомобилите и трамвая ще се осъществява по кръгово кръстовище около стария мост.

Самият той ще бъде перлата на новата естакада. Предвижда се "Лъвов мост" да бъде реставриран, за да изглежда, както в първите години от създаването си. Той ще се използва само от пешеходци и велосипедисти.

"Ще освободим Лъвов мост от автомобилите и трамваите, които години наред го натоварват и амортизират", обясни Христов.

От събота започва работата по първото ниво на кръстовището, както и подмяната на близо километър водопроводна и електрическа мрежа. Онова, което шофьорите трябва да знаят, е, че временно ще бъдат затворени северните платна на "Сливница" от "Христо Ботев" до "Раковски".

Строежът на второто ниво, включително кръговото кръстовище, стартира през юни. Предстои още и цялостен ремонт на "Мария Луиза", който включва и изграждането на велоалея.