Официално посрещнахме бойците от Афганистан

Знамето на Стара Загора се завърна

В Стара Загора министър-председателят Пламен Орешарски, министърът на отбраната Ангел Найденов и кметът Живко Тодоров посрещнаха на специална церемония военнослужещите от 15-та охранителна рота „Кандахар“, които се завърнаха от мисия в Афганистан към Международните сили за сигурност.

Вижте снимки тук.

На площада пред сградата на общинската администрация кметът Живко Тодоров приветства бойците и командирите от ротата, в състава на Втора Тунджанска бригада. „Радостен съм, че днес ви посрещаме на родна земя. Вярвам, че не ви е било леко по време на шестмесечната мисия на афганистанска земя, далеч от родния дом, семействата и от Родината, но съм сигурен, че всеки един от вас е дал най-доброто от себе си, вложил е сили, енергия и доблест в изпълнение на воинските задължения. Във ваше лице Българската армия има храбри защитници, които пазят добрите традиции и с достойнство и чест изпълняват професионалния си дълг“, каза в словото си кметът. Той прие от помощник-националния командир на контингента подполковник Тихомир Димчев знамето на Стара Загора, което ги придружаваше на афганистанска земя, по време на шестмесечната им мисия за охраната на летище Кандахар.

„Гордея се с вас не само като премиер, но и като български гражданин“, каза министър-председателят на Република България Пламен Орешарски и благодари на военнослужещите за проявения професионализъм, всеотдайност и морално-волеви качества и достойнства при изпълнението на задачите по време на мисията.

Министърът на отбраната Ангел Найденов награди военнослужещи за участието им в мисията, която е завършила успешно. „Мисия, в която ракетните атаки и терористичните атентати бяха част от ежедневието, мисия, която е част от усилията на международната общност за постигане на мир и стабилност, мисия, част от която е продължава да е Българската армия до края на 2014 година“, посочи още министърът на отбраната. Той отличи 179 военнослужещи с награден знак за участие в мисия и 208 военнослужещи с награден знак правоъгълна плочка.

„Вие сте част от елита на Българската армия“, каза началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов и изрази своята „командирска благодарност“ към военнослужещите за изпълнените с чест и достойнство задачи.

Генерал Симеонов, командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов със свои заповеди наградиха отличили се по време на мисията военнослужещи с предметни награди, и грамоти.

На събитието присъстваха още областният управител на Стара Загора Живка Аладжова, заместник-командващият на Съвместното командване на силите контраадмирал Георги Мотев, командирът на Втора механизирана бригада бригаден генерал Любчо Тодоров, представители на общината, на военнопатриотичните съюзи, много граждани и гости на града.

В страната ни се завърнаха над 430 военнослужещи от състава на 25-ия контингент – щабни офицери, 15-та рота за охрана на летище Кандахар, четири екипа от съветници, военнополицейско подразделение и медицински екип. 16 от военнослужещите са жени, като 7 от тях са включени в състава на ротата.

По време на мисията военнослужещите изпълниха 3469 ежедневни денонощни дежурства в различни бази и обекти на НАТО, на наблюдателни кули, контролно-пропусквателни пунктове, в тактически и съвместни оперативни центрове и 3534 механизирани и пеши патрули. Успешно бяха проведени и обучението и методическото подпомагане на формирования и военнослужещи от Афганистанската национална армия.