ВМРО: Турският консул вън от Пловдив

Войводите искат турския посланик да обяви Шенер Джебеджи за персона нон грата

Активисти на ВМРО-БНД прочетоха пред консулството на Република Турция в Пловдив декларация, осъждаща действията на турския консул в Пловдив Шенед Джебеджи.

Поводът е писмо, изпратено от Джебеджи до Карловския общински съвет, с което дипломатът настоява местният парламент да оттегли декларацията си, в която действията на Турция по време на Илинденско-Преображенското въстание и Балканските войни са обявени за геноцид.

Общинското ръководство на ВМРО БНД призова Република Турция незабавно да оттегли консула в Пловдив Шанер Джебеджи заради реакцията му, съобщи Радио Пловдив. Освен това от организацията настояват българското външно министерство да връчи протестна нота пред посланика на Турция у нас, както и да обяви Шенер Джебеджи за персона нон грата.

ВМРО БНД определи Джебеджи като "обикновен паспортен служител, който в случая значително превишана пправомощията си и грубо се намесва във вътрешните работи на България". Областният председател на воеводите Стефан Послийски и регионалният координатор Александър Сиди поискаха да връчат декларацията си,както и репродукция на картината „На нож” на Ярослав Вешин на консула,но охраната отказа да ги пусне.Александър Сиди обясни,че ще изпратят документа и картината по пощата.

Декларацията ще бъде прочетена на следващата сесия на Общинския съвет на Пловдив от заместник-председателя Камен Шишманов.От ВМРО БНД очакват пловдивските съветници да продкрепят карловските си колеги. Близо 40 полицаи и жандармеристи охраняват в момента сградата на консулството.