Казанлък с атрактивно представяне на „Ваканция и Спа Експо“

Община Казанлък стартира с атрактивно представяне участието си на Международната туристическа борса

Община Казанлък участва в една от най-големите и престижни международни туристически борси „Ваканция и Спа Експо – 2014“. Изложението бе открито на 13 февруари в „Интер Експо център“ – София, от заместник-министър председателя по икономическото развитие на Република България Даниела Бобева в присъствието на заместник-министъра на икономиката и енергетиката, ресор „Туризъм“ Бранимир Ботев, председатели на браншови организации, представители на много български общини, наши и чуждестранни фирми и компании.

Тази година щандът на Община Казанлък е притегателно място за любителите на атракциите, защото посетителите тук могат да видят оригинална гюлпана за варене на розово масло, рисуване върху коприна с дъх на маслодайна роза от художничката Ваня Запрянова, а красиви казанлъшки момичета в народни носии от ансамбъл „Арсенал“ запознават гостите с програмата на Празника на розата. Заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев специално посети щанда на Община Казанлък. Той отпи от розовия ликьор и прояви подчертан интерес към Казанлък и Долината на розите и тракийските царе.

На 13 февруари от 13.15 ч. в зала „Родопи“ в „Интер Експо“, при изявен интерес от страна на туроператори Община Казанлък направи презентация на тема „Фестивален туризъм в Долината на розите и тракийските царе – добри практики“.

Традиционният Фестивал на розата, който бележи през тази година своята 111-годишнина, привлича гости и туристи с уникалността на спектаклите „Розобер“ и „Розоварене“, Международния фолклорен фестивал, конкурсите „Царица Роза“ и „Мис Долината на розите“, с атрактивното Карнавално шествие, с много концерти, пленери, изложби.

След археологическите открития през последните десетилетия районът около Казанлък получи определение и като Долина на тракийските царе. Тук се намират най-голямата и най-добре запазена в България тракийска гробница, включена в списъка на ЮНЕСКО, идентифицирани са почти 1000 могилни некропола, в които са погребани тракийски царе и аристократи. В общината могат да бъдат посетени 7 тракийски могилни некрополи и храмове, както и древната  тракийска обсерватория - мегалита „Вратата на Богинята” над  с. Бузовград, датиран около 1600 г. преди н.е. Фондът на ИМ „Искра“ съдържа над 50 000 оригинални експоната от историята на тези земи, сред които уникалните находки на експедиция ТЕМП.

Съчетанието от маслодайна роза и уникална тракийска култура привлича многобройните посетители в Казанлъшкия регион и този интерес е в основата на създаването на Празниците в Долината на тракийските царе, които от 2005 г. се провеждат традиционно в края на м.август. По-интересни изяви са мултимедийният спектакъл „Новите траки“, панаирът на тракийските занаяти, бодиарт шоу, артфест мултимедия.

Празничната палитра на региона е обогатена с „Чудомирови празници“, които ежегодно стартират в края на месец март и са национално известни със своите културни  прояви като национален литературен конкурс „Чудомир”; национален базар на книги от български автори „Словото българско”; национален конкурс за весела детска рисунка „Малките нашенци”; национален театрален фестивал „Комедийният хит на сезона”; концерти, изложби, дискусии, премиери на книги.

Годишният празничен цикъл в Казанлък завършват Музикални празници „Петко Стайнов“, които водят началото си от 1994 г. по инициатива на голямата българска хорова диригентка Петя Павлович. След създаването на Дом „Петко Стайнов“ в родния град на композитора от Фондация „Петко Груев Стайнов“ през 2002 г., Музикалните празници се провеждат ежегодно в началото на  месец декември. Те са свързани с рождената дата на акад. Петко Стайнов и  зареждат ценителите на класическата музика и хоровото изкуство с незабравими преживявания.

Тридневното 31-во издание на "Ваканция и СПА Eкспо 2014" представя оферти за почивка и пътешествия на 250 компании от България и още 22 страни. Във форума за първи път се включиха Националният туристически офис на Китай с представителството си в Цюрих. Дебют прави и Алтайският край от Западен Сибир, с който МИЕ подписа споразумение през 2013 г. за сътрудничество в туризма. Новите изложители на "Ваканция и СПА” са 48.

Общата изложбена площ е 6000 кв. м – с 25% повече от миналата година. При откриването на изложението стана ясно, че броят на чуждестранните туристи, посетили България през 2013 г., е с 5,5% повече от 2012 г. Увеличението на гостите, пристигнали у нас с цел почивка и ваканция, е 6,3 на сто. Приходите от международен туризъм за периода януари-ноември 2013 г. възлизат на над 2,95 млрд. евро, което е с 4,9 на сто повече в сравнение със същия период на 2012 г. А за цялата минала година тези приходи надхвърлят 3 млрд. евро, съобщи зам. -министър Ботев.