Българите въстанаха в Пловдив! (ОБЗОР)

СНИМКИ И ВИДЕО: Това беше протестът за карловската Куршум джамия!

С бой, ранени, арести, стотици бомбички и димки, счупени прозорци и огън на Джумая джамия и закани за гражданско неподчинение завърши днешният протест в Пловдив. Над 2000 българи тръгнаха на поход заради връщането на карловската Куршум джамия на мюфтийството. Футболните фенове обявиха гражданско неподчинение и заявиха готовност за масови протести навръх 19 февруари, когато ще се отбележи 141-вата годишнина от обесването на Васил Левски. Тепърва ще се решава какви форми на протест ще се предприемат. Фенове се оплакаха, че са били търсени от полицията, като им е наредено да се явят в най-близкото полицейско управление.

Протестът започна малко след 9,30 тази сутрин пред Съдебната палата на булевард "Шести септември" в Пловдив, където се гледаше делото за Куршум джамия в Карлово.

 

На импровизираната трибуна пред входа на сградата се изказаха последователно Елена Ваташка – председател на фенклубовете в страната, кметът на Карлово Емил Кабаиванов и председателят на Общинския съвет в града Стоьо Карагенски. Те благодариха на всички присъстващи за подкрепата и потвърдиха, че няма да се откажат от защитата на Куршум джамия. Речите им бяха бурно аплодирани от дошлите агитки на Ботев, Локомотив Пловдив, Левски ЦСКА. Сред присъстващите имаше и много карловци, както и граждани на Пловдив, Стара Загора, Берое и други градове. След продължило повече от час и половина заседание стана ясно, че Апелативният съд ще има решение по казуса с карловската джамия до един месец. Внесени бяха нови доказателства и от двете страни. Около 10,30 протестиращите се отправиха на шествие към кръстовището на Чифте баня, предвождани от гайдари и момче с тъпан. Плътно до тях бяха свещеник, дошъл чак от Плевен и жена, носеща икона на Исус Христос. Походът бе съпроводен от непрестанни взривове на стотици бомбички и много димки.

Протестиращите блокираха кръстовището, след което се отправиха към Водната палата. Там те направиха обратен завой и се върнаха пред съда, като този път продължиха към паметника на Съединението. Оттам шествието продължи към Главната на Пловдив. Десетки случайни минувачи изразиха подкрепата си за младежите, които не спряха да скандират: "За България – Свобода или смърт!" и "Долу ДПС!".

Напрежение избухна, когато протестиращите достигнаха Джумая джамия. Мюсюлманският храм бе подложен на тотален обстрел от шествието на футболните фенове в центъра на Пловдив. Плътният полицейски кордон не успя да откаже множеството. Камъни, павета, бомбички полетяха към мюсюлманския храм. Няколко прозореца бяха изпочупени, за кратко пламна и сладкарницата под нея. "Еничари, еничари", крещяха запалянковците срещу жандармерията, която се опита да изтласка протестиращите далеч от мюсюлманския храм.

От Джумая джамия феновете се отправиха към турското консулство в града. Малко преди пощата протестиращите се натъкнаха на двама роми, които отнесоха няколко ритника от фенове.

Демонстрацията продължи през Цар-Симеоновата градина до турското консулство, където обаче всичко премина мирно и кротко. Районът около сградата приличаше на военна зона и бе отцепен. Пред сградата бяха паркирани десетина бронирани коли на жандармерията, а още от алеите в градината имаше плътен кордон полицаи. Това обаче не отказа момчетата и те се отправиха към централата на ДПС в града.

Тук мирното шествие на футболните фенове взе драматичен обрат. Стигна се до бой с полицията, до проливане на кръв и до няколко спукани глави. Грозната сцена се разигра на спирката на Тунела от северната му страна. Феновете не бяха допуснати до протестират пред централата на ДПС. Още при излизането от тунела полицията ги принуди да минат по източното платно, което е по-далече от централата на партията. Феновете се отказаха да атакуват офиса на движението, но обект на нападение стана будка за вестници и цигари от веригата Лафка, за които се твърди, че са на Делян Пеевски. Камък полетя към лавката на спирката.

Това доведе до неочаквано остра реакция от страна на полицаите, които връхлетяха върху протестиращите. Шестима пострадаха от ударите на униформените, като един от тях дори счупи палката си в главата на младеж. Нападението бе толкова яростно, че на асфалта остана част от счупена полицейска палка, а пътят бе обагрен от кръвта на пострадалите. 15 минути по-късно на мястото на инцидента дойде и първата линейка, която бе последвана от други две. Нападението на полицията предизвика остри коментари от страна на присъстващите, според които властите не са реагирали при атаката срещу Джумая джамия, но за сметка на това са били изключително брутални при посегателството срещу магазин от веригата Лафка. "Явно Пеевски им е по-скъп", разсъждаваха мнозина от протестиращите.

След инцидента шествието завърши отново пред Съдебната палата.