Започва реконструкцията на „Лъвов мост”

Мисия София

15-02-2014, 12:17

Автор:

SofiaUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Лъвов мост и Царигардско в очакване на ремонт

Строителството започва от днес

Строителството ще започне като първоначално се предвижда затваряне на бул. „Сливница”, между бул. "Христо Ботев" и „Раковска”. Това каза Любомир Христов, заместник-кмет с ресор „Транспорт и транспортни комуникации” към Столична община, във връзка с началото на проект „Лъвов мост” и организацията на движението по време на строителните работи. Окончателният вариант на проекта е преработен. Това преработване заключава, че бяха променени част от вариантите на преминаване на пешеходци и велосипедисти, каза още Христов.
„С реализацията, предстои да се освободи старият исторически мост от автомобилно движение, което го амортизира и натоварва. Предстои да бъде обособен само за пешеходци, и ще бъде възстановен старият облик на Лъвов мост, такъв какъвто е обособен в годините”, обясни заместник-кметът на Столична община.
Строителството ще започне от събота, като първоначално се предвижда затваряне на бул. „Сливница”, между улиците „Христо Ботев” и „Раковска”. Почти един километър от водопровода ще бъде подновен, посочи Христов.
По думите му - първоначално са предвиждани три ленти в кръговото кръстовище. Новият проект предвижда 2 ленти в кръговото кръстовище. Доказа се, че наличието на още една лента, ще се отрази негативно на трафика и ще се затруднява движението, посочи той.
„Ще бъдат спестени средства от изграждането на трета лента и ще бъдат използвани за ремонт на бул. „Мария Луиза”- ремонт на пътните платна, нови тротоари, ново осветление. В новия програмен период, етап от ремонта ще бъде и площадът на „Света Неделя”. Първата седмица ще има затваряне на едната лента. От 23 февруари ще има изцяло затваряне на участъка.
Стойността на проекта за изграждане на кръстовището е 22 млн. лева, като във връзка с изграждането на проекта се включва и Изграждането на бул. „Мария Луиза” до Централни хали.