Луковмарш в центъра на София

Няколкостотин души се събраха днес на десети Луков марш в София

Луков марш тръгна от площад "Света Неделя", воден от млади хора във военни униформи. Пред тях вървеше момиче, което носеше снимката в рамка на генерал Христо Луков.
Участниците носеха факли, знамена на Български национален съюз и черни знамена.
Разпространяваха листовки, поясняващи, че ген.Луков е герой от войната, "подло убит от терористична група на БКП, пред очите на собствената му дъщеря".
По-рано през деня в София се проведе и контрамитинг с участие на интелектуалци, граждани и дори чужденци, които протестираха срещу мероприятието на радикалите.
Контрамитингът беше организиран от надпартийната организация "Не на неонацистките маршове".
Един от нейните представители - Иво Любенов, обясни: "Ние смятаме, че Луков марш е неонацистки марш, който под името на патриотизма, всъщност иска да реабилитира идеи като националсоциализма, антисемитизма и расизма като цяло. Ген. Луков, освен че е генерал от войската, е лидер на Съюза на българските национални легиони преди и по време на Втората световна война. Той е настоявал за пълна депортация на всички български евреи и на тези, които са спасени", каза Любенов.
Според него, ако организаторите на марша са искали да почетат някой генерал, заради героичните му заслуги към българската армия, биха могли да изберат всеки друг.
Луков марш се провежда се провежда за десета поредна година въпреки протестите на организации и партии. "Нашата цел е да изразим своята солидарност с жертвите на фашизма, както в миналото, така и в настоящето", каза друг участник в контрапротеста - Маргарита Милева.
Историкът проф. Искра Баева каза, че безспорно Христо Луков е български офицер и има военни заслуги, но според нея маршът се провежда не заради тях, а заради това, че е бил лидер на Българските национални легиони.
"Те са една пронацистка организация и това личи и от нейните документи и от нейните символи. Маршът в памет на Луков се провежда от хора, които отново смятат, че България трябва да бъде на българите, че всички чужденци и етнически малцинства трябва да бъдат отстранени от здравото българското тяло. За нас това е недопустимо, то е недопустимо и за Европа и за ЕС", твърди Баева.