Георги Първанов е за президентска република

Парламентарната република е показала немалко дефекти

Въпросът за промяна в устройството на държавата за президентска или парламентарна република бе един от дискутираните въпроси по време на срещата на представители на движение АБВ в Добрич.  

Според Георги Първанов парламентарната република е показала немалко дефекти защото в момента в правителството работи с нисък рейтинг, не се поема отговорност и някой друг взима решенията. Президентът смята, че трябва да се проведе една сериозна дискусия, но сега не е момента. По думите му парламентът в момента е неработещ, с рейтинг "десет пункта", някой друг някъде взема решенията, но няма кой да носи отговорност.

Георги Първанов все още стои зад думите си за необходимостта от по-широки правомощия на президента. Става въпрос за трите предложения, свързани с начина на преодоляване на президентското вето, правото на президента за директно предизвикване на референдум.

На пресконференцията след срещата в Добрич Първанов пое ангажимент, че ако получи доверието на повече граждани и инициативата АБВ да победи убедително на изборите за ЕП, буквално в следващите дни движението ще има готовност да инициира дискусия, на която да бъде обсъдена и обоснована визията на АБВ във връзка с правомощията, характера на отношенията между отделните власти в една нова Конституция.

Снимки можете да видите тук