Спират конкурса за осемте автобусни линии

Хеброс Бус подаде жалба срещу конкурса

Вече има жалба срещу конкурса за осемте линии на Градски транспорт – Пловдив. Това обяви пред журналисти заместник-кметът Александър Държиков. Той уточни, че жалбата е отправена от страна на Хеброс Бус.

Два са основните мотива, с които от Хеброс Бус обжалват конкурса. Според първия, когато се кандидатства от изпълнител и подизпълнител, трябва да се посочат обемите автобуси както на изпълнителя, така и на подизпълнителя. Държиков уточни, че това е изисквани и по Закона за обществените поръчки. Вторият мотив, с който се обжалва конкурса, е изискването спечелилите автобуси, участвали в конкурса през 2010 година, да бъдат заменени с равни или по-добри по качество в настоящия конкурс.

Кметът Иван Тотев припомни, че след подаване на жалба се плаща такса и едва тогава Комисията за защита на конкуренцията предприема действия по спиране на конкурса. Според него, до момента тази такса не е платена и конкурсът върви по план. Тотев обаче предположи, че в крайна сметка наистина ще се стигне до спиране на конкурса.  

Конкурсът засяга осем линии – автобуси с номера 9, 11, 17, 21, 25, 26, 36 и 113. В края на януари 2013 година поради неизпълнение на задълженията на превозвача "Градски Транспорт - Пловдив" АД Община Пловдив прекрати договора си с фирмата на Ангел Батаклиев, а нови превозвачи поеха временно линиите. С писмо на тогавашния областен управител Здравко Димитров бе съобщено, че срокът за възлагане на обществена услуга за превоз на пътници по 8-те градските автобусни линии е една година. Тази година след словесна престрелка между кмет и областен управител и серия от срещи с превозвачите, Венцислав Каймаканов издаде заповед за удължаване на срока за провеждане на конкурс до 2 май тази година.