РИОСВ умува за дюните край Несебър

До края на деня казват ще има ли строеж

Бургаската екоинспекция умува от сутринта какво да прави по казуса "Дюнигейт". Инспектори са извършили на място проверка, но до момента така и не е ясно какво са установили. Знае със сигурност, че при картографирането преди година върху скандалния парцел на "СЛЕ ГРУП" наистина са регистрирани дюни. От друга страна обаче в момента няма пречка строителството да продължи, след като административния съд излезе с окончателно решение. Проблемът е, че откритите дюни не фигурират никъде в официалните документи. Шефът на РИОСВ търси в момента решение на патовата ситуация. Очаква се до края на работния ден екоинспекцията да излезе с официално становище.

На 14 февруари бургаският административен съд оповести решението си по делото след скандала "Дюни гейт" в Несебър. Според магистратите началникът на РДНСК без основание е отменил разрешението на строеж на несебърската фирма "СЛЕ груп" за парцела в местността Кокалу. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.
Освен това шефът на строителната инспекция трябва да плати и съдебно-деловодните раходи в размер на 1100 лв.
Скандалът по застрояването на тази част от крайбрежието избухна в края на 2012 - началото на 2013 г., когато екоорганизации сезираха държавни институции, че багери заравняват дюни на юг от Несебър.
Съдебният състав приема, че не са налице твърдените нарушения на Закона за устройство на територията, се казва в съдебното решение.
Все още не е ясно дали отмяната на заповедта на РДНСК автоматично дава възможност на "СЛЕ груп" да започнат строителни работи.
В началото на скандала тогавашният земеделски министър Мирослав Найденов заяви, че в парцела няма дюни. Впоследствие бе изваден доклад на проф. Петър Коларов от БАН, според който на терена има 3 типа дюни.