2,8 млн. лева глоби е наложила КЗК през 2013 г.

Най-честите нарушения са нелоялна конкуренция и имитация

2 826 924 лева е общият размер на имуществените санкции и глобите, които Комисията за защита на конкуренцията е наложила за нарушения по Закона за защита на конкуренцията през миналата година на фирми и физически лица, отчита органът на официалната си страница.

В рамките на 2013 г. в КЗК са образувани 59 производства за установяване наличието или липсата на извършени нарушения по Глава VІІ от ЗЗК. Постановени са общо 69 решения, от които 29 - за установени нарушения, във връзка с които антимонополният орган е наложил огромната сума санкции и глоби.

Най-често стопанските субекти нарушават чл. 29 от закона, а именно - текстът, който забранява нелоялна конкурения между предприятията чрез увреждане "интересите на конкурентите". Друго разпространено нарушение, разбира се, е имитацията, като се срещат и трите ѝ законово забранени варианта - копиране на външен вид, на фирма/марка/географско означение и на домейн или интернет страница.

Все по-често се нарушават и текстовете от ЗЗК, с които се забранява "узнаването, използването или разгласяването на производствена или търговска тайна в противоречие с добросъвестната търговска практика".

Припомняме ви, че вчера Комисията за защита на конкуренция уличи в злоупотреба с господстващо положение и един от енергийните монополи - "Топлофикация - София" ЕАД. Става дума за злоупотреба, "която може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията на пазара на услугата дялово разпределение на топлинна енергия в сгради - етажна собственост в град София и да засегне интересите на потребителите", отчете органът.

Според Комисията топлинният доставчик "налага необосновани цени на дружествата за дялово разпределение на топлинна енергия, в резултат на което същите са поставени в неравностойно положение по отношение на техните разходи и начисляването на различна норма на възвращаемост".