Президентът: Наблюдаваме отново опити за ескалация на напрежението

Плевнелиев: За мен е изключително важно да бъде гарантиран гражданският, етническият и религиозният мир в нашата държава

Президентът има готовност да свика Консултативния съвет за национална сигурност по въпросите на гражданския мир, ако ситуацията в страната го изисква. Това заяви държавният глава след срещата си с ръководството на Движението за права и свободи в рамките на месеца на политическите консултации.

Президентът Росен Плевнелиев сподели тревогата си от гражданското, етнорелигиозно и политическо напрежение през последните дни. „Наблюдаваме отново опити за ескалация на напрежението. Няма как като държавен глава да бъда спокоен, когато се извършват посегателства срещу религиозни храмове в България. За мен е изключително важно да бъде гарантиран гражданският, етническият и религиозният мир в нашата държава“, категоричен беше президентът, който апелира за адекватни, синхронизирани и ефективни действия на институциите.

„За съжаление, тази конфронтация днес в България е една много грозна част от нашето ежедневие, която се надявам да е по-скоро изключение и да остане в миналото. Тя е и следствие от нагнетяването на напрежение, агресия и от използването на езика на омразата, включително от политически субекти. Много е важно политиците да смекчат тона помежду си, да се спори с аргументи, а не с обиди. Затова моят апел е за толерантност, за добър пример от страна на политическите лидери, а не за партизански подход, език на омразата и на агресията. Нека политическите лидери да бъдат пример за уважение към различния, а не за противоборство на всяка цена“, призова Росен Плевнелиев.

Пред медиите президентът предложи да бъдат подложени на дебат евентуални промени в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. По думите му, националните допитвания в България трябва да бъдат работещ инструмент, който може да повиши доверието към институциите и да ги направи по-легитимни. „Вярвам, че гражданите трябва да се произнасят по въпроси от фундаментално значение за тях, какъвто е и въпросът с техните изборни права“, допълни Росен Плевнелиев.

В отговор на журналистически въпрос държавният глава заяви позицията си, че агитацията по време на избори в България трябва да се провежда на български език, който е и официалният език в страната.