Порносайтове надуват сметките за телефон

Порно сайтове ужилиха десетки похотливи българи със стотици левове, пише „Всеки ден". Скандалната схема за набъбване на сметките разкри наш читател, който не смее да сигнализира в Комисията за защита на потребителите или регулаторния орган за мобилни услуги от срам. Признава, че сметката му за джиесема скочила главоломно, след като се натъкнал на интересен интернет сайт с еротично съдържание от лаптопа си.

Той е клиент на един от операторите с отделна сим карта за мобилен интернет. В началото на януари отворил порно страницата, регистрирал се в нея, за да види снимки и клипове, като изрично било упоменато, че вкарвайки и-мейла и данните си, няма да заплати нищо. Месец по-късно обаче се втрещил, когато пристигнала колосално високата сметка. Оказва се, че в интернет страницата с пикантно съдържание има зловреден софтуер, който изпраща анонимни есемеси от сим картата, към която е вързан мобилният интернет. Стойността само на 1 от тях е 4 лева без ДДС.

В сметката на читателя ни фигурирали близо 10 кратки съобщения, изпратени до номер в чужбина с такова начисление. Той решил да не се жалва при мобилния оператор, защото посещението на срамните сайтове щяло да лъсне, но твърди, че компетентните органи трябва да се самосезират. Други потърпевши от жестоката измама пък разказват, че дори опит за отварянето на въпросните интернет страници предизвикат изпращането на минимум 5 есемеса, тарифирани по 4 лева.

Това означава, че само за секунда сметката може да набъбне до 20 лева без ДДС. Същото се случвало и със сайтове за уж безплатни игри. Експертите съветват да не се рискува със случайни интернет страници, особено с такова съдържание, в случай, че абонатът е клиент на мобилни услуги и интернет през лаптоп или таблет.