Казанлък се поклони пред паметта на Левски

Животът

19-02-2014, 15:59

Снимка:

община Казанлък

Автор:

Starazagorautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Стара Загора почита подвига на Васил Левски

Световният рекордьор по клякане - с 13 000 поклона пред Апостола

Казанлък отдаде почит към сина на Майка България Васил Левски, посветил се на борбата за нейната Свобода и благоденствие на народа.

В храм „Св. Троица“ от 11.00 часа архийерейски наместник отец Петко Мотев в съслужие с казанлъшки свещеници отслужи панихида в памет на Апостола, след което в 11.30 часа казанлъчани се поклониха пред барелефа на Левски на ул. „23 Пехотен Шипченски полк“. Барелефът е поставен на сградата, където някога се е намирал ханът на баба Гана, приютявала Левски и неговите съратници.

Ритуалът по почитане паметта на Дякона започна от 12.00 часа пред бюст-паметника на Васил Левски в едноименния парк, намиращ в Западното разширение на Казанлък. Слово за живота и делото на Аполстола на българската свобода произнесе Ваня Дончева, преподавател по история в СОУ „Екзарх Антим I“. Стихове за Левски рецитираха Денис Костов от НЧ „Пробуда-1920“ – с. Копринка и Марияна Янкова от НЧ „Възродена Искра - 2000“. Звуча и поетична композиция  „141 години безсмъртие“ в изпълнение на самодейци от НЧ „Освобождение – 1884“ – с. Шейново. Почетен караул пред паметника по традиция дадоха членове на Регионален клуб „23 Пехотен Шипченски полк – Казанлък“ към Национално дружество „Традиция“.

На тържеството по отбелязване годишнината от гибелта на Васил Левски присъстваха заместник-кметовете на община Казанлък Петър Косев, Даниела Коева и Лилия Цонкова, председателят на ОбС-Казанлък Николай Златанов, секретарят на общината Ваня Иванова, общински съветници, директори и представители на културни институти, на патриотични съюзи, младежки и неправителствени организации и сдружения, на училища и детски градини, много ученици, деца и граждани.

Цветя пред паметната плоча и бюст-паметника на Васил Левски бяха поставени от името на кмета на община Казанлък Галина Стоянова. Поради насрочено днес извънредно заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в България се наложи кметът на община Казанлък спешно да отпътува за София. Темата на извънредната среща на Управителния съвет, чийто член е Галина Стоянова, е неотложният въпрос, касаещ финансирането на  проектите, с които българските общини кандидатстваха пред Публичната инвестиционна програма на Правителството „Растеж и устойчиво развитие на регионите“.

Ултрамаратонецът Ради Милев, който в началото на м. февруари т.г. постави три световни рекорда по клякане, записани в Световната книга на рекордите Record Setter, тази година  отново по нетрадиционен начин отбелязва годишнината от обесването на Дякона. Днес, след приключване на официалната церемония, пред Паметника на Левски в Казанлък той стартира своята инициатива - да направи 13 000 поклона (клека) в памет на Апостола.