Доброволци с награда от "Пожарникар на годината"

Бургас домакин на церемонията

Членовете на доброволно формирование „Общински доброволци - град Средец”, подпомагащи дейността на служителите от Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” – Средец / ПБЗН/, бяха отличени с колективна награда за конкретен и съществен принос в ежегодния конкурс „Пожарникар на годината”, приключил днес в Бургас с официално награждаване. Отличието бе получено лично от кмета на Община Средец - г-н Иван Жабов, който сърдечно благодари за дадения приз, ангажирайки се и в бъдеще отличните контакти между представителите на доброволното формирование и служителите от „Пожарна безопасност и защита на населението” – Средец да продължат.
Конкурсът ”Пожарникар на годината” се провежда от 1995 година, като е разделен на два етапа – областен и национален. През днешния ден бе даден края на областния етап, а отличените на Бургаско ниво ще се борят за голямата награда при финала на националния конкурс. Целта на конкурса е представяне пред обществото на ежедневната дейност и ролята на органите за пожарна безопасност и защита на населението. В областното ниво на „Пожарникар на годината за 2013 година” освен доброволците от гр. Средец са отличени и следните служители :
- Инспектор инж. Тодор Стоянов, инструктор в група „Оперативен център” при Областно управление ПБЗН – Бургас
- Главен пожарникар Стоян Кънев, Началник на дежурна смяна в Районна служба ПБЗН - Айтос
- Инспектор инж. Шамиран Ахегукян – инспектор „Защита на населението в група „Превантивна дейност” към сектор „Планиране, превантивна дейност и контрол” към Областно управление ПБЗН – Бургас
- Инспектор инж. Иван Попов - инспектор „Радиационна, химическа и биологична защита” в група „Превантивна дейност” към сектор „Планиране, превантивна дейности контрол” към Областно управление ПБЗН – Бургас
Наградите им връчи лично Началник Областно управление ПБЗН – Бургас – комисар Василев Василев.

Регламентът на надпреварата „Пожарникар на годината” е изменен през 2011 год. във връзка с организационно-структурните промени в МВР, довели до създаване на интегрирана структура пожарна безопасност и защита на населението. Създаден е нов раздел - „Отличени за представители на държавни институции и гражданското общество”, с които органите за ПБЗН си взаимодействат. Именно в този раздел индивидуална награда за конкретен и съществен принос за осигуряване на пожарната безопасност и защитата на населението получи директорката на Основно училище „Христо Ботев” – кв. „Долно Езерово” – Бургас - г-жа Женя Железова.