Любозар Фратев - почетен гражданин на Пловдив

ОбС прие единодушно предложението на арх. Илко Николов (ОБНОВЕНА)

С 32 гласа "за" общинските съветници приеха единодушно предложението на председателя арх. Илко Николов за удостояване на инж. Любозар Фратев с отличието 'Почетен знак на град Пловдив'. Като мотив в предложението се изтъква неговия съществен и значим принос за развитието на града, заслуги към неговите граждани и по случай неговата 70-годишнина.       

Любозар Фратев е роден на 27 февруари 1944 г. в с. Дълбоки, Старозагорска област. През 1969 г. завършва Политехническия институт в Санкт Петербург, специалност "Автоматизация и комплексна механизация на машиностроителната промишленост". От 1988 г. до 1991 г. е специализант в Техническия университет в София - специалност "Инженерингова дейност и проектиране на автоматизирани дискретни производства". от 1969 до 1987 г. е работил в Завода за асинхронни двигатели, бил е директор на "КАМ инженеринг", изпълнителен директ Дългогодишен председател е на УС на Съвет по туризъм - Пловдив, член на УС на Българска Туристическа Камара, учредител и председател на УС на Тракийски туристически район със седалище гр. Пловдив. Инж. Фратев популяризира Пловдив като туристическа дестинация. Той е дългогодишен активен член на Консултативния съвет по туризъм на Община Пловдив. Негова е инициативата ,,Дефиле на младото вино”, която стана част от Националния туристически календар и само за изминалите 5 години привлече в Стария град над 33 000 посетители.

Като бизнесмен Любозар Фратев е активен член на Търговско-промишлена камара - Пловдив и Стопанска асоциация - Пловдив. Номиниран е за „Бизнесмен на 2006 г.”. Учредител и Почетен председател на УС на БУЛТИШ - Дружество на български и турски бизнесмени, развиващо икономическите, социалните и културни връзки мужду двете съседни държави, в т.ч. и с побратимените на Пловдив градове Истанбул и Бурса. Регионален представител е на Българо-руската търговско промишлена палата и работи за активизиране на икономическите и културни връзки с побратимения град Санкт Петербург.

Неколкократен носител на високото отличие в Ротари Интернешънъл „Пол Харис фелоу” за ежегодни дарения на финансови средства в борба с детския паралич. Активен участник в благотворителни, социални и образователни проекти на Ротари клубовете в Пловдив. За периода 2007 ~ 2011 г. инж. Любозар Фратев бе активен общински съветник в Общински съвет Пловдив. Председател е на фондация „Балкански културен форум”, чрез която развива достойна будителска дейност - стипендии за талантливи младежи; спонсорирана от "Новиз" АД - Пловдив.