Робърт Палмър идва на среща с "Пловдив 2019"

Палмър е бил директор на две издания на Европейска столица на културата

На работно посещение в Пловдив, във връзка с кандидатурата на града за Европейска столица на културата, пристига Робърт Палмър, придружен от Мери Милър, артистичен директор на Арт-Идея. Робърт Палмър е човекът, дал нов смисъл на разбирането за култура в Европа, автор на изследването „Европейски столици на културата“, познат под името „Доклада Палмър“.

Срещата с екипа на Фондация „Пловдив 2019“ и представители на културни институции ще се проведе на 20 февруари 2014 в конферентната зала  в Дома на културата „Борис Христов“ от 14.00 до 17.30 часа. В същата зала от 12:30 часа г-н Палмър ще даде пресконференция.

Робърт Палмър е експерт в областта на европейската културна политика. В периода 2004 - 2012г. е директор на дирекция Култура и културно и природно наследство към Съвета  на Европа. Бил е директор на две издания на Европейска столица на културата – Брюксел през 2000г. и Глазгоу през 1990. Той е авторът на мащабното изследване на инициативата Европейска столица на културата, направено за Европейската комисия. Палмър работи в областта на културата повече от 30 години като експерт, независим консултант на правителства, градовете и регионите в повече от 20 страни, Европейската комисия, ЮНЕСКО, културни фондации, културни мрежи и др. Работи по теми като културното развитие и възстановяване, културен туризъм, политики за организиране на фестивали и изкуства, многостранни артистични практики, управление и сътрудничество, и др.

Мери Милър е артистичен директор  на агенцията Art-idea. Агенцията се занимава с развиване на креативни и артистични стратегии за локално и регионално развитие и работи в голяма международна мрежа от културни и туристически оператори по разработването на проекти, организацията на конференции, семинари, тренировъчни курсове, провеждането на изследвания и др.