Арабски посланици заклеймиха атаката срещу Джумая джамия

Политиците се надяват това да не се случи отново

Атаката срещу пловдивската Джумая джамия бе "осъдена" на проведено извънредно заседание на Съвета на арабските посланици в посолството на Република Ирак в София под ръководството на Н. Пр. г-н Асад ал Самарай, доайен на съвета. Според политиците нападението е извършено от една малобройна група. Атаката e в несъответствие с манталитета на българския народ, на благородните му принципи, както и с европейските му ценности.

Съветът заклеймява действията и се надява това да не се повтаря в бъдеще, защото подобни прояви могат да застрашат целостта и спокойствието на българското общество, се казва още в изявление след срещата.

Чуждите политици приветстваха съвместната позиция на президента на Република България Росен Плевнелиев и министър-председателя Пламен Орешарски, която осъди тази грозна постъпка, както и всяко друго действие, задълбочаващо омразата и насилието по отношение на малцинствата и различните вероизповедания и народности.

Съветът също така приветства всички подобни позиции и изявления от страна на високоотговорни политически и дипломатически кръгове.

Oт друга страна, това нападение е израз на отношението на извършителите към съдебната власт в България и точно свидетелства за тяхното неуважение към закона и към решенията на съда.

Извършителите явно не са били съгласни с решението на Окръжния съд в град Пловдив относно собствеността на Куршум джамия в град Карлово.

Съветът на арабските посланици декларира, че тази недостойна постъпка няма да възпре усилията ни за активиране и по-нататъшно развитие на двустранните връзки на приятелство и сътрудничество между арабските страни и българския народ, на когото пожелаваме да реализира стремежа си към прогрес и благополучие.