Сблъсъците в Киев продължават*

Има нови загинали, броят им не е ясен. Евакуираха парламента

Въпреки постигнатата договореност между лидерите на опозицията и президента на Украйна Виктор Янукович за една нощ примириекоято трябваше да доведе до нови преговори, сблъсъците тази сутрин между протестиращите и милицията в Киев се подновиха. Двете страни не пестиха мунициите – крайните представители на недоволните хвърляха бомби, пълни с петрол, докато силите на реда използваха водни оръдия и патрони , информира „БиБиСи”.

При сблъсъците има загинали. Техният брой е спорен.

Според „БиБиСи”, която се позовава на свидетелска информация, животът си са загубили петима души. „Ройтерс” пише за двама загинали и няколко ранени. Същевременно пратеникът на агенция АП съобщава, че е видял десет трупа, а екипът на "Блумбърг" докладва за 11 жертви - в това число и един полицай. Около обяд българско време от украинското министерство на здравеопазването за общо 35 загинали през последните няколко часа.

Не е напълно ясно какво е предизвикало сблъсъците.

Според репортери от „СиЕнЕн” група демонстранти са нападнали силите на реда, докато последните се изтегляли от площад „Независимост”. Силите на реда отговорили с куршуми, които покосили поне трима от протестиращите, които били изнесени на носилка. Не е ясно дали те са били мъртви или просто ранени.

Малко след инцидента силите на реда напуснали площада, оставяйки палатковия лагер в ръцете на протестиращите.

В ранните следобедни часове на днешния ден, че специалните части "Беркут" атакува протестиращите.

Италианският вестник „Кориера дела Сера” коментира, че сблъсъците от днес показват, че радикалните елементи сред протестиращите нямат намерение да спазват постигнатото примирие. Всички тези проблеми доведоха до спешна евакуация на сградата на парламента, за който вече е ясно, че няма да заседава днес и утре.

Така или иначе никой не иска да се повторят събитията от вторник, когато загинаха 28 души. Това беше най-черният ден от началото на протестите, които започнаха през ноември след отказа на президента Виктор Янукович да подпише споразумението за асоцииране на страната с Европейския съюз, припомня "СиЕнЕн".

*Информацията е актуална към 15 ч.