Евромайдан: Примирие с правителството няма да има!

Изключено е споразумение за примирие, в замяна на свободата на украинския народ, категорични са на Евромайдан

Протестиращите на Евромайдан отказват да спрат конфронтацията със силите за сигурност в замяна на обещанието на властите да освободят задържаните активисти.

Лидерът на украинската опозиция Олег Тягинбок от сцената на Майдан-а заяви, че по време на днешните разговори на опозицията с президента на Украйна Виктор Янукович, е повдигнат въпрос за компромис - властите са готови да освободят задържаните активисти, но само в случай, че улица "Грушевски" стане "буферна зона" и протестиращите преустоновят конфликта със силите на реда.

В случай на примирие, властите поемат ангажимента за издаване на съответните подходящи решения на главния прокурор Виктор Пшонки и ръководителя на МВД Виталий Захарченко, за освобождаване на задържаните на Евромайдан активисти.

Според Олег Тягинбок  "няма и не може да има гаранция, че правителството ще изпълни обещаното".

"Призовавам ви добре да помислите и да си отговорите: Ще направим ли споразумение за примирие в замяна на свободата на нашия народ или ще се откажем от преговорите и ще продължим действията си на "Грушевски" - попита Тягинбок хората от барикадите.

Евромайдан не е съгласен с примирието и в края на краищата, беше решено да се разшири територията на протест в центъра на Киев, включвайки и улица  "Грушевски" в "територията на Майдан."
Територията на Евромайдан ще бъде разширена и по ул."Институтска" до ул."Олгинска" (в близост до метростанция "Крещатик", като и там ще бъдат издигнати барикади, обяви лидерът на украинската опозиция Арсений Яценюк.
Ясценюк призова протестиращите да бъдат дисциплинирани, да спазват стриктно нарежданията и да координират всички свои действия с лидерите на протестното движение. 

 

Пряко предаване на събитията от телевизия espreso.tv:

 

Вижте още


Гол на снега - никой не може да избяга от маскираните!? (видео)

 

Евромайдан: Примирие с правителството няма да има!