Робърт Палмър: Пловдив е силен! Трябва да стане културна евростолица

Няма нищо общо с големи летища, силна икономика и прочие. Важно е вътрешното усещане, че градът иска да е по-добър, каза експертът

Целта на посещението ни в Пловдив е да споделим опита си с екипа на фондация "Пловдив 2019" и да подпомогнем града за втората фаза на борбата, заяви Робърт Палмър, един от водещите експерти в областта на европейската културна политика.

Европейска столица на културата е важна инициатива на ЕС, има огромно значение не само на локално, но и на европейско ниво.

Всеки път, когато се обяви национален конкурс, състезанието мужду градовете е много сериозно. В България на първи етап се явиха осем града, след което независимо жури отся четири от тях (София, Варна, Велико Търново и Пловдив). Сега конкуренцията е още по-голяма. В следващите пет месеца тези градове трябва да разработят по-детайлно документите по представянето си, с които ще се явят пред комисията през септември, посочи той.

За мен е привилегия да бъда тук във вашия много красив град. Избрали сте прекрасно мото (Заедно), предлагащо уникално предизвикателство. Живеете в град, който е пресечна точка на много култури и разнородно население. От Пловдив би излязла една много необичайна столица на културата, сподели впечатленията си и Мери Милър, артистичен директор на Арт-Идея.

Предизвикателство за вас е и това, че Пловдив е едно малко самотно място. Трябва да направите връзка с други европейски градове, за да може да спечелите. Заедно трябва да бъдете не само като граждани на Пловдив, но и заедно с другите европейски градове, посочи тя.

Милър посъветва да не се обръща много внимание на другите български градове, с които Пловдив се бори в момента. Съсредоточете се върху вашите силни страни, категорична бе тя.

Експертите посочиха, че на този етап и четирите града имат шанс да спечелят, но истинските предимства на всеки един от тях ще излязат на светло през оставащите месеци на кампанията.

Някои може да решат, че са направили достатъчно, други пък ще се захванат още по-сериозна  работа. Вторите са тези с големите шансове за победа, коментира Милър.

Палмър и Милър споделиха още, че това, дали един град е столица на държавата, не е достатъчна предпоставка той да спечели. Броят на населението е второстепенен критерий. Комисията ще гледа реално идеите, промените, които ще настъпят в градовете след избора им, а също и значението, което даденият град ще има в Европа, коментира Робърт Палмър.

Ако говорим за силните страни на Пловдив, то има още какво да надграждате, категоричен бе експертът.

Уникалната и автентична градска култура, оптимизмът, усещането за обща сила, на която другите градове може само да завидят са само част от силните страни, които Палмър и Милър изброиха.

А това няма нищо общо с големи летища, силна икономика и прочие. Важно е вътрешното усещане, че градът иска да е по-добър. В Пловдив усещам огромното желание да спечелите, огромното желание на хората да се съберат заедно и да работят за успеха. Плюс това тук се долавя огромна творческа енергия, градът е стратегически в района и не на последно място има големи исторически корени. Затова вярвам, че Пловдив има възможностите да спечели надбягването, което други градове смятат, че вече са спечелили, вдъхна увереност гуруто на Европейските столици на културата.

Що се отнася до това – къде да се постави акцентът на кампанията в Пловдив, на миналото или на бъдещето, и двамата бяха категорични, че най-голямото предизвикателство на града ни е чрез уникалното му минало да успее да изгради своето бъдеще.

Трябва да отправите послание какви са вашите ценности и да намерите тези партньори в Европа, които ги споделят, за да изградите дългосрочни връзки, коментираха експертите.