Паниката е на път да завземе Киев*

Метрото в столицата отново тръгна

След спокойната нощ в столицата на Украйна Киев сблъсъците между силите на реда и протестиращите се подновиха. При тях загинаха няколко дущи и напълно нормално станаха тема за разгорещени разговори и споделяне на мултимедия в микроблога Twitter.

Около 17.20 ч. (българско време) в него се появи, че метрото в столицата отново е тръгнало (с изключение на някои части от града). Освен това налице е паника и големи опашки в големите търговски обекти. Паниката е на път да завземе Киев.

Според информация на „СиЕнЕн”, която се позовава на началника на медицинското отделение на протестиращите, поне 100 души са загинали, а 500 са били ранени от началото на деня. Украинското правителство не е оповестило официални данни. Първоначално от вътрешното министерство обявиха, че сред убитите има и един милиционер. Впоследствие от вътрешното министерство обявиха, че са хоспитализирани 50 служители на реда, от които 30 - с огнестрелни рани.

Една от истории, която в следобедните часове беше най-силно споделяна и коментирана в Twitter, е тази на младия лекар Олесия Жуковска. Тя е написала в Twitter: “Я вмираю”, което се превежда: „Умирам”. Първоначално според съобщение в социалната мрежа на Хана Тобърн (@HannahThoburn) се разбра, че младата жена е починала.

В тази връзка журналистът Александър Винокуров обясни, че в Киев хората умират онлайн и публикува следната снимка:

Впоследствие от профила на телевизия Espresso TV беше обяснено, че Жуковска е била простреляна от снайперист, въпреки че е носила бяла фланелка, на която пише "медицинска помощ". Няколко минути по-късно (около 16.30 ч. българско време) на профила @EuromaidanPR (официалния профил на съпротивата) се появи информация, че младата жена е била тежко ранена, впоследствие оперирана и в момента се възстановява.

Същевременно пратеникът на американската телевизия ABC имаше „удоволствието” да предава на живо от престрелката.

По време на сражението тази сутрин милицията е използва истински патрони. Това става ясно от съобщението в микроблога на журналиста Кристофър Милър, който работи за англоезичната версия на „Киев Пост”. Той доказва твърдението си със снимка на бронежилетка, продупчена от патрон.

В сайта за видео споделяне Youtube пък се появи клип, в който се вижда как група невъоръжени протестиращи е подлагана на стрелба от милицията близо до площад "Независимост":

 Поглед над размирен Киев от камера, монтирана върху дрон, може да видите тук.

*Информацията е актуална към 17.33 ч.