Стегнаха килия в Рилския манастир за скандалния дядо Борис

Духовници отишли да го бранят, Неофит не ги приел

Ден след като епископ Борис беше уволнен като игумен на Бачковския манастир, монаси от обителта пристигнаха с микробус пред Синода да лобират за него. Патриарх Неофит и владиците обаче отказали да ги приемат, научи "Стандарт" от църковни източници. Мотивът им бил, че още не е приключил църковният съд и няма присъда, която да бъде обжалвана.

Черноризците са дошли до София без знанието и благословията на и.д. игумен Симон, което по канон автоматично ги превръща в бегълци. Правилата в църквата не позволяват монаси да напускат манастира без разрешението на игумена. Братята от делегацията обявиха, че са пристигнали пред Синода, за да защитят доскорошния си началник. Духовници допуснаха, че те са били организирани от самия Борис, но акцията му не е успяла. Той беше уволнен от Синода в сряда и беше изпратен на покаяние в Рилския манастир. Архиереите решиха срещу него да започне църковен съд. Причина са разпространени наскоро в интернет клипчета с непристойни сцени в килия между мъж, за когото се твърди, че е Борис, и служителка на манастира. Видеото обаче беше за кратко в мрежата, тъй като беше изтрито от администраторите на един от големите сайтове за видеообмен заради съдържанието му.

Духовници допускат, че дори Борис да бъде оправдан от църковния съд, той едва ли ще бъде върнат като игумен в Бачково. Причината е, че през годините се сдоби с много противници, а и неведнъж се е отнасял недобре с поклонници. Още обаче не е ясно кой ще заеме апетитния пост начело на богатия манастир. Тъй като Бачковската обител е на пряко управление от Синода, игуменът му се избира от архиереите. Със сигурност първо ще се изчака изборът на нов Русенски митрополит. За там все по-упорито е спряган главният секретар на Синода епископ Наум. Възможно е синодалните старци да решат да назначат в Бачково не епископ, а духовник с по-ниския сан архимандрит, за да се учи на административна работа.

Причината е, че в църквата все по-остро се усеща липсата на достатъчно подготвени висши клирици. А вече е тръгнало обновяване начело на Църквата. За Бачковския манастир все по-често спрягат архимандрит Антим, който е протосингел на Видинската епархия. Както и викарият епископ Сионий. Възможно било там да изпратят и архимандрит Дионий, който сега работи в Синода. Другото апетитно кресло, което ще се оваканти, е на главен секретар, ако Наум стане митрополит край Дунав. По всичко изглежда, че в Църквата престоят много рокади.

Отец Симон пое манастира

Отец Симон бе назначен за изпълняващ длъжността игумен на Бачковския манастир след отстраняването на дядо Борис. Монахът е известен като дясната ръка на Агатонийския епископ и винаги, когато той е отсъствал от обителта, е водил службите в църквата "Св. Богородица". Освен това по време на литийните шествия с чудотворната икона на Света Богородица той винаги е единият от свещенослужителите, на които е поверявана високата и отговорна чест да носи иконата. Отец Симон е от по-младите монаси в братството от Бачково. Той е човекът, който всяка сутрин отваря църковния магазин в обителта, а когато идват организирани групи туристи, влиза в ролята на гид и развежда гостите из манастира. Тъй като дядо Борис е известен с това, че неохота общува с журналистите, една от задачите на отец Симон бе да ги прогонва от обителта, ако много започнат да напират за среща с игумена. Дежурният отговор на Симон към журналистите бе :"Дядото не е в манастира.

Никой освен него не може да разговаря с медиите". Друга отговорна задача на монаха Симеон бе да следи в манастира и особено в църквата да не се влиза с камери и фотоапарати. Тези, които се опитваха да нарушат владишката заповед, винаги се изправяха лице в лице с отец Симон. Той обикновено бързо сразяваше опитите да направят няколко снимки със заплаха, че ще ги изгони. След решението за изпращането на дядо Борис в Рилския манастир монашеското братство в Бачково е разделено на две. Ликуват отците, които са имали разправии с игумена заради лютия му нрав. Другите, които не са попадали в полезрението му с постъпки, които той не одобрява, съжаляват, че вече го няма и се молят бог да им прати друг добър стопанин. В манастира шушукат още, че това ще бъде епископ Яков, който дойде наскоро от Русе. В обителта има още един епископ, който също може да се бори за овакантеното място за игумен - Йоан.

Патриарси спорят за реликви

Главите на всички православни църкви се събират на среща в Истанбул на 9 март. Там те ще обсъдят подготовката на Вселенски събор, както и важни църковни проблеми. Българската делегация ще се води от Негово светейшество патриарх Неофит. С него ще бъдат Неврокопският митрополит Серафим и главният секретар на Синода епископ Наум Стобийски.

Разговорите няма да са леки, защото ще бъде повдигнат въпросът за признаване на независимостта на Украинската и Македонската църкви. С първото не е съгласна Московската патриаршия, а с второто - балканските църкви.

Проблеми обаче има и между Българската православна църква и Вселенската патриаршия. Вселенският патриарх Вартоломей иска в градовете по Южното ни Черноморие веднъж в месеца да се служи на гръцки. Настоява също паметникът на екзарх Антим в Одрин да се демонтира и да върнем на Турция реликвите, иззети от храмове на днешната й територия през Балканската война. Срещу тези отстъпки Вселенският патриарх обещава да запази за БПЦ позицията и в йерархията на православните църкви, за чието преразглеждане настояват от Белград и Букурещ.

Според запознати Българската православна църква е склонна да върне въпросните реликви, но е категорично против служби на гръцки език на територията на нейната юрисдикция.

В Рилския стягат килия на скандалния епископ

И най-големият престъпник е добре дошъл, ако идва тук, за да се покае. А на епископ Борис, игумен на Бачковския манастир, дори не е доказана вината. Тепърва срещу него ще върви църковно-наказателно дело. Може да е компромат, да е нещо скалъпено. Това твърдят монаси от Рилския манастир, където Синодът реши да изпрати скандалния игумен на покаяние. Те са категорични, че няма да се противят на това решение. Присъствието на Борис по никакъв начин няма да промени живота в Рилската света обител. Той ще бъде настанен да живее в килия, както всички останали монаси. Към него няма да има някакви специални мерки или рестрикции. Само няма да има право да участва и да води църковните служби в храма на манастира. "Трябва да се покае. Всеки греши. Има грешка, има и прошка. Ще може да идва и да присъства на нашите служби, но само толкова. Няма как да участва в тях. Длъжен е да има богоугодно поведение. Ако наистина е сбъркал, е необходимо да се покае. Ние няма защо да го наблюдаваме. Ако направи нещо нередно и тук, което не е в тон с монашеския живот, то манастирското ръководство ще реагира и ще го санкционира", заяви архимандрит Виталий от Рилската света обител.

Той увери, че монасите в манастира нямат намерение да протестират срещу идването на игумена на Бачковския манастир в тяхната света обител. "Светият синод си знае работата, сигурно не е случайно, че го пращат тук за покаяние. Нормално е да имаме едно наум за епископ Борис, но не е наша работа да го следим и да го дебнем. Не сме нито следователи, нито съдници", казват те. Игуменът на Рилския манастир Евлогий призна, че е научил за решението да бъде уволнен игуменът на Бачковския манастир и да бъде изпратен в обителта в Рила планина. "Има време, чакам да получа официалното решение от Синода. Ще съблюдавам това, което пише в него. Със сигурност ще има някакви нюанси, които няма как да знам в момента. Но ще изпълня това, което се иска от мен спрямо епископ Борис. Но към него не вярвам да има някакъв специален режим", сподели игумен Евлогий. Той не пожела повече да коментира темата, тъй като "рибата е още в морето, а ние слагаме тигана". "Ако Борис е попаднал под проклятие поради извършени лично от него грехове в този живот, той трябва да се покае за греховете си и да ги изповяда пред Исус, Господ наш и Спасител. Да се моли всеки ден да бъде очистен и освободен, да бъде изпълнен със Светия Дух", казват монаси от Рилския манастир.

Николай носи Благодатния огън

Делегация начело с патриарх Неофит ще бъде в Москва от 23 до 30 май по повод именния ден на руския патриарх Кирил. Това реши на редовното си зимно заседание Светият синод на БПЦ. За участие в службите при слизането на Благодатния огън в Ерусалим на Велика събота, която тази година се пада на 19 април, и пренасяне на огъня за благославяне и освещаване на православните християни в България е натоварен Пловдивският митрополит Николай.