Скандалният дядо Борис - основен претендент за митрополит във Варна

Известен със скъпи возила и забавления с дами игуменът на Бачковския манастир иска да наследи дядо Кирил

Тази неделя, на 17 ноември Варна, Шумен, Добрич и Търговище ще избират свой архипастир. По време на събора в катедралата "Св. Успение Богородично" 30 делегати  ще отсеят двама от общо 13 кандидати. Изборът е организиран от Доростолския митрополит Амвросий наместник на овдовелия Варненски и Великопреславски престол. Сред претендентите за наследник на дядо Кирил е и игуменът на Бачковския манастир Борис. Varnautre.bg се обърна към представители на БПЦ, за да определят положителните и отрицателните страни на всеки един от кандидатите.

Агатоникийският епископ Борис е роден на 10 март 1953 г. в град Русе. От 1 юли 1991 г. Светият Синод го назначава за представител на БПЦ при Московската патриаршия и настоятел на Българското църковно подворие в Москва. От 15.01.2004 г. заема поста игумен на Бачковската света обител.

+ крайно небезизвестен, обича дърворезбата;

- има слабост към кича, което ясно личи от обзавеждането на помещенията в Бачковския манастир, които обитава, вкарал е Българската православна църква в куп скандали - не си плаща сметките и остави без телефони всички митрополити в Светия синод и патриарх Максим, има яхта, луксозни автомобили, паркирани в Бачковския манастир, извествен и със забавленията с дами, на които се отдава дори в присъствието на други духовници, за двете години, в които е главен секретар на Светия Синод успява да съсипе софийската епархия, много голям ценител на кулинарията, тежи поне 160 кг. Митрополит Амвросий го обвини, че се опитва да мотивира финансово делегатите на събора, за да бъде избран за Варненски и Великопреславски митрополит.

Информация и за другите претенденти за митрополит четете във Varnautre.bg.