Отпадат лихвите върху прогнозните сметки за вода

30-дневният срок за заплащане на сметките вече ще тече от датата на публикуването им на интернет страницата на дружеството, а не от момента на фактурирането им


Лихвите за забавени сметки за вода, начислени върху използваното прогнозно количество от живителната течност, да отпаднат.

Това реши в четвъртък Столичният общински съвет (СОС). Съветниците одобриха единодушно новите Общи условия за предоставяне на ВиК услуги на монополиста "Софийска вода", предложени от колегите им Николай Стойнев и Иван Илиев.

30-дневният срок за заплащане на сметките вече ще тече от датата на публикуването им на интернет страницата на дружеството, а не от момента на фактурирането им, гласуваха още общинарите. В момента водомерите се отчитат на 3 месеца и във времето между 2 такива засичания сметките се изготвят на базата на прогноза за средномесечния разход на абонатите.

Според Илиев целта е да се прекрати ощетяването на хората и да се облекчи тежестта за потребителите. Предстои СОС да отправи предложението си за одобрение към ДКЕВР. От четвъртък всеки може да провери размера на задълженията си онлайн на сайта на Столичната община www.sofia.bg, съобщи зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов.

Въпреки че официалният старт на данъчната кампания е на 4 март, желаещите вече могат да платят данъците си чрез системата на сайта на общината или на гише в данъчните служби. Барбалов припомни, че ако платим до 30 април данък сгради и данък автомобил, можем да се възползваме от 5% отстъпка.