Сивата икономика „глътнала” над 12 млрд. лв. за 5 г.

Секторите, където се укриват най-много доходи, си остават строителството, търговията и туризмът

Повече от 12,4 млрд. лева са "погълнати" от сивата икономика за 5 години. Тези данни изнесе вчера председателят на Българската стопанска камара  (БСК) Божидар Данев.

Според данните брутният вътрешен продукт на страната се е увеличил с 29% от 2007 до 2012 г. - от близо 65,2 млн. лева до 77,5 млн. лева. В същото време ръстът на данъчните приходи е само с 11%. Така ръстът на неформалната икономика е средно 3,4% годишно, като най-драматично е увеличението през 2010 г. - с 5,1%, а най-малко е през 2008 г. - 0,1%, посочва старндартнюз.бг.

В периода 2009-2012 г. средната заплата е нараснала с 80%, а минималната - с 61%. Осигурителната ставка се е увеличила с 25%, таванът на облагаемия осигурителен доход се е вдигнал с 42.8 на сто, а минималният осигурителен доход - с 80%. Ставките на акцизите са по-високи с 12 до 30 на сто.
"Всичко това би трябвало да доведе пряко и косвено до значително увеличение на приходите. Тенденцията обаче е обратната. Растежът на приходите е два пъти по-малък от увеличението на брутния вътрешен продукт", коментира Данев при представянето на анализа.

Според стопанската камара секторите, където се укриват най-много доходи, си остават строителството, търговията и туризмът. „Срив в данък добавена стойност, срив в осигурителните вноски, срив в данък печалба, сврив в акцизите. Виждате какви са увеличенията, а в същото време приходите намаляват. Това означава все по-неефективна администрация и все по-голямо тласкане към сивия сектор”, допълни шефът на БСК, цитиран от бТВ.