Морски кметове скочиха срещу "Бургас-Александруполис"

Градоначалниците са готови да правят пак референдуми по места

Кметовете на всички общини по Южното Черноморие скочиха срещу рефреша на петролопровода "Бургас-Александруполис". Градоначалниците реагираха остро срещу идеята да се възобнови проекта. Темата за петролопровода бе повдигната само преди два дни от руската страна. Морските кметове днес казаха за пореден път твърдо "не" на "Бургас-Александруполис. Те изложиха своята ясна позиция днес в Поморие преди старта на кръглата маса на тема „Рибарска политика 2014 – 2020“.

Кметът на Поморие Иван Алексиев заяви, че се прави опит за рестарт на проекта, без да се допитат до хората, живеещи в региона.

„Първо Община Бургас стартира референдум – вярно, той бе неуспешен, но всички, които участваха в него, казаха категорично „не”. Същото се повтори и в Община Созопол. На 16 май 2009 г. Община Поморие също проведе референдум, който беше успешен и при който 99 % от хората казаха „не” на проекта за петролопровода. Така че първо имаме един законно проведен референдум, който казва „не”, второ – всички кметове по Южното Черноморие сме готови да проведем отново референдуми сред нашите жители дали го искат този проект, или не”, заяви Алексиев.

Според него не може да се дават милиони за броене на делфини, на хабитати, а накрая да не дадеш време на хората да кажат дали искат Бургас – Александруполис. 

Депутатът Ивелина Василева изрази твърдата убеденост на парламентарната група на ГЕРБ, че този проект нито има своята икономическа обосновка, нито има смисъл. Същевременно има опасност от многобройни щети, които биха били нанесени върху околната среда и върху местните икономически дейности.

„Тези индикации, които се дадоха от руското правителство за рестарт на проекта и същевременно липсата на реакции от страна на българското правителство, събуждат притеснение. Ние от ГЕРБ ще продължаваме с твърд отпор на тази политика, защото смятаме, че този проект е безсмислен”, каза Василева.

Тя предположи, че повдигането на темата с петролопровода отново, вероятно цели да сондира общественото мнение. 

Според бургаския кмет Димитър Николов до момента няма сериозен повод за притеснение. 

Община Бургас е изпратила официално питане до правителството по въпроса, но до момента няма отговор.