Започна общоевропейска инициатива за легализиране на марихуаната

За България са необходими 13 500 подписа

Европейската комисия (ЕК) одобри общоевропейска гражданска инициатива за легализация на марихуаната, съобщиха от портала www.medicalmarijuana.bg „Weed like to talk” e сертифицирана от евроминистъра на публичната администрация и админстративната реформа Дан Керш на 22 януари 2014 година.

Гражданските инициативи представляват покана към Европейската комисия да предложи закондателство по даден въпрос, в рамките на нейните компетенции. Инициативата трябва да бъде подкрепена от поне един милион граждани на Европейския съюз от минимум 7 държави членки, като за всяка страна има минимален брой поддръжници. За България са необходими 13 500 подписа. Срокът за включване в инициативата е 12 месеца от датата на регистрация, което означава, че са останали по-малко от десет месеца, обясняват от сайта.

Европейските граждански инициативи са строго уредени чрез европейското законодателство и са защитени чрез специално разработен софтуер. Гласуването в България изисква да се попълнят трите имена и единният граждански номер (ЕГН). ЕК декларира неприкосновеност.