Най-тежкият българин оставен на произвола на съдбата

Иван Генов има тежки рани по краката. Болниците обаче не го искат - бил безнадежден случай

Иван Генов, родом от Стражица, е с тегло 270 килограма и, по-думите на съпругата си Димитринка, е най-тежкият човек в България. Тежко е и състоянието му - толкова, че лекарите вече са го обявили за "безнадежден случай" и той вече се намира извън здравната ни система.

Димитринка Генова споделила пред в. "24 часа", че никоя болница в страната не иска да приеме съпруга ѝ за лечение и той буквално е оставен на произвола на съдбата.

Положението е много трудно за Иван - не само заради килограмите му, но и заради здравословните му проблеми, произтекли от тях. От години той е почти напълно обездвижен, вследствие на което има сериозно възпаление на краката - тежки язви и разширени вени, които му причиняват постоянна болка.

Инфектираните варикозни рани са довели до гангрена, която заплашва да отрови кръвта му и да го убие. Лекарите обаче отказват да го лекуват, тъй като според тях е безнадежден случай.

През есента Иван за кратко е хоспитализиран в София. Тогава медиците обучили Димитринка как да се грижи за него и да сменя превръзки. Положението обаче се влошило.

Търновският хирург д-р Борислав Генчев ходил на място, изрязвал от болната тъкан, правил опити да овладее състоянието с антибиотици и накрая издал предписание за незабавна хоспитализация.

„Изпратих по интернет снимки с раните му до Центъра за лечение на рани към „Пирогов“. Казаха ми да правя сребърни превръзки, но стана по-лошо. Лично се срещах с проф. Владислав Христов, но той ме отпрати. Пробвах и във ВМА, където го лекуваха. И оттам отказаха“, разказва историята на съпруга си Димитринка. Тя изпратила жалба до Министерството на здравеопазването, откъдето я препратили по компетентност в регионалната инспекция във Велико Търново.

От отдел „Медицински дейности“ в града РЗИ обаче казват, че няма с какво да помогнат. „Шефът на горнооряховската болница д-р Георги Вашков обясни, че нямат условия да му осигурят самостоятелна стая. Течащите рани миришели и можело да зарази друг пациент. Не мога да направя нищо повече. Подготвила съм писмо до министерството с цялата документация по най-бързия начин да предприемат нещо“, обясни директорът на отдела д-р Екатерина Личева.