Украински деца, живеещи в Бургас нямат задължителните имунизации

Джипитата подават списък до РЗИ за да ги издирят и ваксинират

В Бургас и областта има много деца, които нямат задължителните имунизации за едни от най-опасните забовялания. Става дума за тези, които са вкючени в паспорта на българските граждани, но не и на тези, които избират страната ни за нов дом.

В част от бившите съветски републики много от ваксините за децата не са задължителни. Така е наример, в Украйна. Много от постоянно пребиваващите в страната руски граждани не са направили на децата си задължителните имунизации, което крие риск както за самите тях така и за връстнците им, с които общуват, споделят общо практикуващи лекари от Бургас.

Д-р Божана Ботьова работи и с много пациенти от бившите съветски републики, в част от които имунизирането на децата не е задължително. „Сега имаме много деца от Украйна, чийто родители идват за имунизации, защото ги е страх. Заедно с РЗИ правим списък да издирим и още, които задължително трябва да си поставят имунизациите, за да не бъдат риск за останалите деца”, информира тя.

По думите й, няма такова нещо като ваксиниране на децата по желание. Всеки родител, който откаже задължителните по имунизационен паспорт ваксини, се докладва на социалните работници. Те от своя страна се свързват със семейството и предприемат съответните мерки.