Жените масово отказвали безплатната ваксина срещу рак

Заразата интернет образование паникьосва бургазлийки

Жените в Бургас масово отказвали безплатната, но иначе скъпа и ефикасна ваксина срещу рак на рак на шийката на матката, споделят общопрактикуващи лекари от града.

Според тях причината за честия отказ на пациентите се дължал по-скоро на често недостоверната информация в интернет, относно вредата от ваксините и опасността от усложнения.

„Това си е чиста простотия. Вместо да се интересуват от достоверни и качествени неща и да се доверят на преценката не само на лекарите, но и на световната здравна организация, те четат форуми и се паникьосват от нещо, което може да спаси живота им”, споделя д-р Валя Стефанова.

Нейна колежка пък се чуди как е възможно подобна скъпа ваксина, която държавата осигурява да бъде отхвърляна, тъй като не е задължителна. „За послединте няколко години, от както в повечето европйски страни въведоха задължителтото ваксиниране срещу рак на маточната шийка се наблюдава 50% спад на заболелите с такава диагноза, а при нас жените масово  я отказват”, твърди друга лична лекарка – д-р Божана Ботьова. Тя също споделя мнението, че причината е не толкова в оскъдната информация по проблема, колкото желанието на жените да се ограмотяват по темата от форуми и неангажиращи публикации в мрежата.