"Аз съм българче, обичам..." за 3 март

Изложбата се открива на 28 февруари /петък/ от 18.00 часа и ще бъде експонирана до 13 март 2014 г. в зала Байер

Изложбата е традиционна обща изложба на децата от Школа за изобразителни изкуства при Народно читалище "Родина 1860". Техните творби илюстрират знаковото стихотворение на Вазов. Участниците са 70 на възраст от 4 до 16 г.
Подготовката за изложбата е продължила 2 месеца, през които децата са обогатили своите знания за родината, на която посвещават тази изложба. Показани са творби, изпълнени в различни техники: акварел, темпера, туш, цветни моливи, сухи и маслени пастели, флумастери, колаж. Много трудни за изпълнение, но силно въздействащи, са и многобройните стъклописи, рисувана коприна, керамика. За първи път се показват и мозайки.


Школата е създадена през 1982 г. с предмет на обучение: изящни изкуства (живопис, графика, рисуване); приложни изкуства (керамика, пластика от хартия, колаж); подготовка за кандидатстване в средни и висши училища по изкуствата в България и чужбина.
Изявите на децата и младежите от Школата са разнообразни и интересни- самостоятелни изложби на ученици, изложба „Аз съм българче, обичам...” за националния празник 3 март, традиционен коледен изложба базар, където авторите сами създават и продават изработеното от тях.
В тон с актуалната тема грижа за околната среда е и изкуството от отпадъци. Децата от Школата се гордеят и с традиционното си ревю на дрехи, шапки и аксесоари от хартия и найлон, които всяка година самите те създават и представят.