Първа Национална изложба на българския комикс – Стара Загора 2014

В Стара Загора идват художниците от сп-е "Дъга"

На 18 февруари 2014 г. (вторник) всички любителина литературата и графичните изкуства да се чувстват поканени на Празник на българския комикс в Регионална библиотека „Захарий Княжески”. Гости на Стара Загора ще бъдат художниците на списание „Дъга” Антон Стайков, Петър Станимиров, Румен Чаушев, Димитър Стоянов – Димо, както и Ивайло Драганов от comicsbistro.net и Ива Груева от списание „Ко-миксер”.

Програма

14.00 – 16.00 ч. Детски отдел
Комикс джем с децата от четвъртите класове на старозагорски училища

17.30 ч. Фоайе І етаж Откриване на Първа национална изложба на българския комикс – Стара Загора 2014

18.00 ч. Зала І етаж Представяне на книгата Кратка история на българския комикс от Антон Стайков

18.40 ч. Зала І етаж Как се създава комикс? –разказ на Петър Станимиров

В Стара Загора ще бъде представена част от голямата Първа национална изложба на българския комикс, проведена през 2013 година в Съюза на българските художници.
Събитието е част от програмата за отбелязване 60-годишнината от създаването на Регионална библиотека „Захарий Княжески” – Стара Загора.

 

ЗА ИЗЛОЖБАТА

Комиксът вече е официално признат за изкуство и в България!Преди десет години никой не би повярвал. Но стереотипите са преодолени. След успешния албум “Над дъгата” и съпътстващата изложба, пътувала в още седем града след София, логично беше да се направи следваща стъпка– Първа Национална изложба на българския комикс.
Най-важната цел на настоящия проект е възраждането на интереса към българския комикс, осъзнаването, че той е важна част от съвременната европейска култура, че отдавна не е комерсиален продукт на книгоиздаването и се нуждае от подкрепа, за да съществува в нашата страна, а че липсата му прави културната среда в нашата страна по-бедна.
Тази изложба ще запознае всички, които се интересуват от литература и графични изкуства, с разнообразието и дълбочината на търсенията на авторите, които работят в тази област. Показва, че достиженията на българските творци не отстъпват на най-добрите европейски и световни образци.
И най-важното – е полезна за младите хора, които имат специални или професионални интереси, с опита, който тези автори споделят с тях в една непринудена творческа и колегиална атмосфера.
Организаторите учредиха награда на името на известния български художник Александър Денков, която ще бъде връчвана ежегодно за постижения в комикс изкуството.
Отпечатан е внушителен каталог от 130 страници. Изложбата обхваща всички поколения съвременни български художници на комикси. От доайенът на комикс изкуството Любен Зидаров, който навърши 90 години, до съвсем млади 20-годишни автори. Голяма група художници от средното поколение ще представят легендарното списание “Дъга”.
Застъпени са всички стилове, от класическия комикс до ъндърграунда. Те ще покажат различните лица и разнообразието на българската комикс сцена.
Организатори на “Първа Национална изложба на българския комикс” са секция комикс при СБХ и екипът на “Проектът Дъга”.