Спират паркинга под пеещите фонтани. Засега!

Общината не се отказва от проекта, при финансова възможност паркингът ще бъде изграден

На този етап няма да се изгражда паркинг под Цар-Симеоновата градина в Пловдив. Това обяви пред журналисти кметът на града Иван Тотев. Той уточни, че момента финансите не позволяват проектът да се реализира.

Вместо паркинг под Цар-Симеоновата градина от община Пловдив ще пристъпят към два други обекта – обновяване на Дондуковата градина и изграждане на нов парк в район „Източен” на края на улица „Богомил”. Тотев бе категоричен, че от общинската администрация не се отказват от проекта за подземен паркинг, като при първа възможност и намиране на финансиране, той ще бъде реализиран. Според кмета проектът има всички строителни разрешителни и нищо освен липсата на пари не спира изграждането му. Новият парк в район „Източен” ще бъде с площ от около 6 декара, а стойността му ще е 300 хиляди лева.

Утре ще бъде направена първа копка на третия етап от реконструкцията на градината. В него влиза възстановяването на всички водни площи, като общата стойност на етапа е 1,7 милиона лева. След завършването му Пловдив ще се сдобие с уникални пеещи фонтани, като основния от тях ще бъде с височина на водната струя от 20 метра. Ще се обновят и останалите по-малки водни басейни, като в началото на градината отново ще има езеро с живи рибки, както беше преди 20-тина години.