С пари от програми може да се финансира звено "Пластика и изгаряния"

Бургаското отделение е било сред първите в страната преди закриването му

Чрез проекти по програми може да бъде реализиран проектът за създаване, отново на отделение по "Пластика и изгаряния" в Бургас, твърди заместник-кметът по здравеопазване в Бургас д-р Лорис Мануелян. 

Въпреки, че скъпоструващата техника от вече закритото звено все още е налична в болницата, откриването му наново ще стува изключително скъпо на МБАЛ - Бургас, както и на община Бургас.

От администрацията вече са изготвили и изпратили в Министерството на здравеопазването проекта, той все още не е одобрен. За да може градът да получи отново резрешение за разкриването са необходими също и поне трима специалсти, отговарящи на новите критерии на МЗ.

„Темата за отделението по „Пластика и изгаряния” е голяма болка за мен! Заедно с д-р Герасимов и д-р Мадажров, лека им пръст го създадохме с такъв ентусиазъм и работихме с много желание. Още имам архив от документи и снимки, който показва на какво високо ниво беше града ни в това отношение. В продължение на пет години работихме с лекари от световна величина като доц. д-р Роберт Адат от Париж, който лекуваше в отделението ни близо 5 години. При нас на обучение идваха сръбски лекари, след като започнаха бомбандировките над тогавашна Югославия”. Това сподели д-р Любомир Калудов. Той е единственият лекар в региона, разполагащ с необходимата специалност, отговаряща по медицински стандарт за разкриване на отделение за пластично възстановителна хирургия.

Д-р Калудов разказа, че преди закриването на отделението в Бургас, през 2006 г, то е било на десетки крачки пред Варна. Освен с техника, от „Лукойл – Нефтохим – Бургас” за 700 000 долара, било й първото в страната с въведена компютърна система за контрол на пациенти. „В Бургас лекувахме уникални случаи. Правихме по 1000 операции годишно /бел. ред. в момента годишно клинаката по изгаряния в Пирогов лекува аналогичен брой пациенти/. Никога не изпращахме пациенти в други градове - професорите от столицата идваха да оперират при нас”, споделя още специалисът.

Според него за да има сега такова отделение в Бургас са необходими много средства, а също и да бъдат привлечени външни лекари. С тази специалност в България обаче те са около 30.