В Казанлък ще насърчават гражданите да участват в местните политики

Започва проект на стойност 75 хил.лв.

Община Казанлък стартира изпълнението на нов проект по Оперативна програма “Административен капацитет”, съобщи на пресконференция в Общината заместник – кметът Лилия Цонкова. Проектът “Разработване и въвеждане на инструментариум за мониторинг, контрол и последваща оценка при изпълнението на политики на местно ниво в Община Казанлък” е на обща стойност 75 038,60 лв. и ще се изпълнява в продължение на 9 месеца.

Проектът е базов по отношение на планирането на следващия програмен период, тъй като в процеса на изпълнението му ще бъдат изготвени и утвърдени някои основни документи, задължителни за българските общини по Закона за регионалното развитие. Ще бъде изготвена и утвърдена Методика за мониторинг, контрол и последваща оценка на изпълнението на Общинския план за развитие, съгласно която впоследствие ще се направи и последваща оценка на изпълнението на Общинския план за развитие на Община Казанлък за периода 2007-2013 година. Ще се създаде и Правилник, уреждащ стратегическото планиране в общината, който ще стане основа за изработване на планови документи в различни сфери. В рамките на проекта ще се проведе и едно обучение за заинтересованите страни, както и обществено консултиране със прякото участие на структурите на гражданското общество.

С изпълнението на проекта ще се постигнат две основни цели - в общината ще бъдат създадени ефективни механизми за планиране и контрол на изпълнението на местните политики, и ще се насърчи гражданското общество да участва по-активно в тези процеси.