Папата назначи финансово министерство

Папа Франциск I създаде финансово министерство във Ватикана

Новото ведомство ще се заеме с икономическата и административната политика на Ватикана, а също и с формирането на годишен бюджет, съобщи пресслужбата на Светия престол. 

Финансовото министерство на Светия престол ще бъде оглавено от австралийския кардинал Джордж Пел, който ще е подчинен на икономически съвет, в чийто състав влизат осем кардинали, представляващи различни региони от цял свят, а също и седем експерти миряни.

В рамките на започнатата от папата реформа Администрацията за църковно имущество на Светия престол (A.P.S.A.) ще бъде преобразувана в Централна банка на Ватикана. Засега няма да се променя статутът на Институтът по религиозни дела (IOR), който понастоящем осъществява финансовата политика на Светия престол и е известен неофициално като Банката на Ватикана.

Реформата на финансовата система бе една от препоръките на спецкомисията от кардиналите, назначена малко след като Франциск I встъпи в длъжност през пролетта на 2013 года.  Малко преди това имиджът на Светия престол бе сериозно компрометиран от поредица обвинения в недостатъчно противодействие на пране на пари и други незаконни финансови операции.