Опитали да назначат тракторист в Здравната каса

Нужна е промяна на структурата на Здравната каса, която да се осъществи с провеждане на съкращения и назначаване на специалисти с медицинско образование, съобщи Дарик.
Това каза в интервю за Дарик подуправителят на финансовата институция д-р Динчо Генев.
Според него съкращенията се налагат поради факта, че в последните 5 години Касата се е превърнала в място, на което всеки назначава свои хора. Заради кадровия състав работата на институцията сериозно куцала и нямало координация между отделните дирекции. Оказва се, че една от районните здравни каси в страната дори е имало натиск за назначаването на тракторист със средно образование, посочи Генев.
Съставът на Здравната каса е много раздут, убеден е подуправителят й. Сред работещите в нея имало хора, които не са на мястото си, нямат квалификация, нямат и желание да работят.
„В последните години е започнало да се гледа на НЗОК като на място, на което „да уреждаме наши хора". Има хора, които не са на мястото си, стига се до абсурди. В една от регионалните здравноосигурителни каси имало натиск да бъде назначен човек, който е тракторист със средно образование. Това са смешни работи", обясни Генев.

Основният проблем на Касата е, че в нея нямало достатъчно хора с медицинско образование. Нужни са повече лекари, категоричен е експертът.
„Лекари, които да контролират, да правят анализи. В някои регионални здравноосигурителни каси - например като Велико Търново, има 17 финансови контрольори и двама лекари. Какво ще контролират тези 17 души? И това е в много от касите. Можем да говорим за запазване на паричните средства във Фонд „Работна заплата" и провеждане на съкращения и съответно назначаване на лекари - промяна в структурата на касата", каза още Генев.