Забъркаха немски вестник в „октоподен скандал“

Изобразиха основателя на Facebook като октопод-евреи на карикатура

Немският вестник „Зюдойче Цайтунг“ беше обвинен в антисемитизъм, след като в петък публикува карикатура, изобразяваща създателя на социалната мрежа Facebook Марк Зукърбърг като октопод, който контролира света. На картинката 29-годишният американец е изобразен с дълъг нос, къдрава коса и дебели устни – черти, които са използвани от хитлеристите в техните карикатури за евреите, пише „Мейл Онлайн“.

Карикатурите са вдъхновени от новината, че Facebook е закупила чат клиента What’s App за 19 милиарда долара. Те предизвикаха вълна от недоволство сред евреите. От правозащитния център „Симон Визентал“ посочиха, че на картинката носът на Зукърбърг е твърде голям – нещо, което не е така в действителност. В изявлението им пред медиите се допълва, че октоподът е бил използван от нацистите в карикатури, насочени срещу евреите през 30-те и 40-те години на миналия век.

Авторът на творбата се извини в мейл, изпратен до израелския вестник „Джерусалем пост“.  В него той посочва, че антисемитизма и омразата му са чужди. От своя страна „Зюдойче Цайтунг“ се извини в социалната мрежа Twitter за скандала.

Припомняме ви, че основателя на Facebook е отгледан от евреи. Въпреки това впоследствие той е признавал, че е атеист.